Home / ZDRAVLJE / ŠTA VAŠE LICE GOVORI O ZDRAVLJU: PROVERITE ŠTITNJAČU AKO VAM OTPADAJU OBRVE!

ŠTA VAŠE LICE GOVORI O ZDRAVLJU: PROVERITE ŠTITNJAČU AKO VAM OTPADAJU OBRVE!

Izgled i konstrukcija vašeg lica može puno otkriti o vašem zdravlju! Na primer, ispupčene oči mogu ukazivati na poremećaj štitne žlezde – prenosi Daili Mail.
zena-liceEvo kako još delovi vašeg lica mogu otkriti skrivene znake bolesti!

oči

Beli krug u šarenici – može biti znak visokog holesterola. Povišen procenat masnoća može se manifestovati i masnim grudvicama ili prištićima na kapcima ili koži oko očiju.

Padanje kapaka – To može ukazivati na stanje nazvano Belova paraliza, koje nastaje usled oštećenja nerava.

usta

Kratki zubi – Ova pojava je uglavnom rezultat preteranog izlivanja želudačne kiseline, odnosno čestog podrigivanja.

Crn jezik – Kada se papile s površine jezika ne uklone kao što je normalno, bakterije se množe, boje jezik u crnu boju i daju „dlakav“ izgled. Ovo je uglavnom posledica loše oralne higijene, pušenja ili nuspojava antibiotika. Za ovo je odličan aiurvedski čistač jezika.

koža

Žuta boja – Kada koža ili beonjače poprime žutu boju, moguće je da se radi o neželjenim dejstvima leka, uglavnom onih za dijabetes ili visok pritisak. U najopasnijem slučaju radi se o oštećenju ili otkazivanju jetre.

Bore – Duboke bore mogu biti znak osteoporoze. Naučnici veruju da je kolagen taj koji otkriva osteoporozu kroz bore, jer učestvuje i u izgradnji i kostiju i kože.

uši

Bore unutar ušne školjke – Stručnjaci su došli do zaključka da vas dijagonalne bore u ušima stavljaju u rizičnu grupu za srčana oboljenja. Studijom je dokazano da su ljudi sa borama u ušima u 10 posto više slučajeva patili od začepljenja arterija.

kosa

Prorijeđena kosa – Kod žena je to uglavnom karakter ubrzanog rada štitnjače, iako nisu poznati svi uzroci gubitka kose. Ono što se zna jeste da žene mogu ostati bez kose usled nedostatka gvožđa, jer ono sadrži feritin, koji igra važnu ulogu u proizvodnji stanica zaduženih za rast kose.

Dlake na licu – Svaka dvadeseta žena pati od sindroma policističnih jajnika, čiji je najčešći simptom pojačana maljavost na licu i akne. Takođe, dlake na licu mogu ukazivati na skoru menopauzu.

Otpadanje obrva – Gubitak obrva je klasičan znak usporenog rada štitne žlezde, odnosno nedovoljne proizvodnje hormona tiroksina, koji je najvažniji za proizvodnju folikula dlake.

obrazi

Crvenilo – I dok crvenilo lica može biti znak upale kože, ono može ukazivati i na Kushingov sindrom – prevelike nivoa hormona kortizola. Kortizol izaziva oticanje krvnih sudova, što se najpre manifestuje na najosetljivijem delu lica – na obrazima.

Ljubičasti obrazi – Plavi ili ljubičasti obrazi ukazuju na nizak nivo kiseonika u krvi, što može biti izazvano povišenim plućnim pritiskom, stanjem gde je pritisak povećan u arterijama koje snabdevaju pluća kiseonikom.

nos

Izbočine – Nije jasno zašto se to javlja, ali postoji stanje koje uzrokuje stvaranje ožiljaka na organima, a manifestuje se neravninama na nosu. Vrlo je retko i zove se sarkoidoza.

Veliki nos – Odlične vesti – ako imate veći nos, manje ste podložni bakterijama i parazitima! To je zato što takvi nosevi imaju i duže dlake, koje pružaju bolju zaštitu od ovih nepoželjnih gostiju.

(Stil.kurur.rs/dailymail.co.uk)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIVA: DUG ŽIVOT NE ZAVISI NI OD GENA, NI VITAMINA, DVA FAKTORA SU PRESUDNA!

„Mentalna snaga, radoznalost, dobar emotivni život su najvažnije karike u ljudskom životu. Uostalom, monasi koji …