Home / ZDRAVLJE / SVI DELOVI ISKORISTIVI: Ovo povrće je snažan pomoćnik kod upale sinusa i zglobova..

SVI DELOVI ISKORISTIVI: Ovo povrće je snažan pomoćnik kod upale sinusa i zglobova..

Ako treba biti oprezan u količini i načinu konzumiranja, svi delovi – lišće, semenke, sok i meso divljeg krastavaca imaju lekovita svojstva

500

Biljka divljeg krastavca (Ecballium elaterium L. Familiae Cucurbitaceae – Porodica Tikvi; lekarski naziv – elaterium album ili nigrum; druga imena: divlji krastavac, primorska štrcalica) još se u starom Egiptu koristila kao lek.

Starogrčki filozof Teofrast koristio se korenom za lečenje bele gube te šuge kod ovaca.

U literaturi se navodi da se u nas koristi kao poznati drastičan purgativ, naročito kod trovanja narkoticima.

Snažan purgativ

Sok iz svežeg ploda krastavca koristimo za lečenje: sinusa i upala nosa (sinusitis, rinitis, za čišćenje-odstranjivanje upalnog sekreta iz sinusa, nosne šupljine), bolnih zglobova, reumatizma i kožnih nečistoća (akne, gljivice, osipi, infekcije).

Treba svakako napomenuti da kod upotrebe soka postoji mogućnost javljanja alergije koja izaziva pojavu edema (nakupljanja tečnosti), a ako se konzumira u većoj količini može urokovati teško trovanje unutrašnjih organa (enteristis).

Iz zrelih plodova, kad se otkinu, štrcaju semenke, zbog čega ga u narodu i zovu štrkavac ili štrcalica

Uziman iznutra, tj. interno efikasan je kod tegoba sa srcem i slabim radom bubrega.

Često se koristi i za izazivanje proliva (naročito kod trovanja).

Semenke krastavca pomažu kod tegoba sa sinusima, a koren uspešno otklanja bolove u zglobovima. Listovi se upotrebljavaju kao snažan purgativ i diuretik te za izbacivanje tečnosti iz digestivnog sistema, kod edema i nakupljanja tečnosti oko organa zatim bubrežnih i srčanih tegoba.

Sveži se list prema recepturi koristi kao oblog kod krvarenja hemoroida. Upotreba divljeg krastavca u lečenju najtežih bolesti, kao što je karcinom, pokazala se na žalost neuspešnom. Plod je dlakavi i bradavičasti duguljasti bob.

Nije za trudnice

No, uz lekovitost postoje i neki otrovni delovi biljke kao što su: sveži mlečni sok iz lista te zreli plod. Simptomi trovanja krastavcem su slinjenje, povraćanje, jaki bolovi u želucu i crevima te proliv, au većim količinama dolazi do jakih grčeva pa i do smrti.

Divlji krastavac koristimo kao: abortiv, analgetik, antireumatik, antiskorbut, diuretik, drastik, kardik, kozmetik, laksativ i purgativ.

Kontraindikacije:

Trudnicama je zabranjena bilo kakva upotreba divljeg krastavca.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …