Home / ZDRAVLJE / Tableta koju sigurno imate kod kuće produžiće vam život za čak 12 godina..

Tableta koju sigurno imate kod kuće produžiće vam život za čak 12 godina..

500

U seriji eksperimenata, popularni analgetici – ibuprofen, produžili su životni vek kvasca, muva i crva za 15 posto. U ljudskim godinama, to bi značilo 12 godina života duže. No ono što je možda još značajnije jeste da su se dodatne godine pokazale izuzetno zdravim, što znači da bismodobili dodatne godine kvalitetnog života, što bi, sigurni smo, mnogi oberučke prihvatili.

Američki naučnici su izjavili da imamo mnogo razloga zaveselje. Ibuprofen je relativno siguran lek koji se može naći u mnogim domovima, a tokom istraživanja ‘ispitanici’ su dobijali doze slične onima koje svakodnevno uzimaju milioni ljudi širom sveta, kako bi se rešili glavobolje, bolova u mišićima, gripa i različitih uganuća.

No nije jasno kako je lek, a ovaj put je korišćen onaj pod imenom nurofen, usporio starenje. Naučnici pretpostavljaju da je proces nekako povezan sa zaustavljanjem stanica od preuzimanja triptofana – aminokiseline koja se nalazi u jajima, čokoladi i ćuretini.

Naučnik Michael Polimenis, koji je bio deo istraživačke ekipe izjavio je: „Smatramo da je obećavajući aspekt našeg istraživanja to da postoje prilično sigurni lekovi, kao što je ibuprofen, koje možemo dalje istraživati.

Takođe, naše istraživanje podržava ideju da lekovi koji su u uobičajenoj upotrebi mogu imati neočekivane dobrobiti. Samo treba da dalja istraživanja kako bismo shvatili zbog čega se to dešava. “

Premda se ibuprofen smatra sigurnim lekom, može izazvati probavne smetnje i čir na želucu, te se ne preporučuje samostalno lečenje njima. Takođe, dugoročno uzimanje većih doza za artritis, na primer, može da poveća rizik od moždanog i srčanog udara, pa čak i smanjiti ženinu polodnost.

S druge strane, analizom 09:00 istraživanja ibuprofena, aspirina i sličnih analgetika, otkriveno je da za petinu smanjuju šansu od oboljevanja od drogog najčešćeg tipa karcinoma: raka kože.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …