Home / ZDRAVLJE / TRIK DA AKTIVIRATE MOŽDANE ĆELIJE! NEĆETE VEROVATI OD ČEGA RASTE MOZAK..

TRIK DA AKTIVIRATE MOŽDANE ĆELIJE! NEĆETE VEROVATI OD ČEGA RASTE MOZAK..

mozak-tegoviUkoliko želite da popravite ocene, „razbijete“ sjutrašnju prezentaciju na poslu ili smanjite rizik obolevanja od Alchajmerove bolesti, ovo je trik koji će vam pomoći.

Verovali ili ne, u pitanju je najobičnija šetnja! Svako od nas zna da je hodanje na svežem vazduhu veoma dobro za naše zdravlje i fizičku formu, ali u novom istraživanju se tvrdi da šetnja može da pogoduje i rastu našeg mozga.

Istraživači su otkrili da energično hodanje tri puta nedeljno povećava hipokampus, važan deo mozga zaslužen za pamćenje, kratkoročno i dugoročno, ali i sortiranje primljenih informacija, i upravo ovo područje mozga prvo strada kad neko oboli od Alchajmerove bolesti.

Nakon eksperimenta vršenih na 120 muškaraca i žena u uzrasta 55 do 80 godina, od kojih su tražili da idu u šetnju bržim hodom 40 minuta tri puta nedeljno, naučnici su zaključili da tokom godina šetanja dolazi do malih ali uočljivih promena na bolje.

U slučaju učesnika u ovom eksperimentu, hipokampus je porastao za dva posto nakon godinu dana redovne šetnje, o čemu su autori studije izvestili na godišnjoj konferenciji Američkog društva za napredak nauke.

Međutim, u istraživanju je učestvovala druga, kontrolna grupa ljudi, koji su bili zamoljeni da tokom tih godinu dana rade vežbe istezanja, gimnastiku i slično. Pokazalo da se kod njih isto područje mozga smanjilo za 1,5 odsto.

(Kolektiv.me)

Check Also

PRVI ZNAK DA SE U VAŠEM TELU FORMIRA KRVNI UGRUŠAK KOJI MOŽE BITI SMRTONOSAN

Krvni ugrušci ili tromb mogu da budu izuzetno opasni po život, iz krvih puteva se …