Home / ZDRAVLJE / TRPI, PAMTI I OPOMINJE: Boja kože otkriva od čega ste bolesni!

TRPI, PAMTI I OPOMINJE: Boja kože otkriva od čega ste bolesni!

zena-liceFoto: Pixabay.com

Plavičasti ton može da bude posledica problema sa jetrom, slezinom ili gušteračom. Ispucale usne znak nedostatka vitamina B grupe.

Koža trpi, pamti, ali i opominje. Kada se pogledate u ogledalo, možete da saznate kakva je i opšta slika vašeg organizma. Ukoliko se neke nepravilnosti ponavljaju, možda je trenutak da više pažnje obratite na zdravlje, pišu Novosti.

– Siva boja lica često ukazuje na manjak kiseonika u krvi, što može da bude posledica rane upale pluća, tuberkuloze, ponekad i predinfarktnog stanja. Dešava se i da koža posivi usled upale tankog sloja tkiva u stomaku, uzrokovane bakterijama ili gljivicama.

– Plavičasti ton može da bude posledica problema sa jetrom, slezinom ili gušteračom. Neretko ukazuje i na trovanje olovom.

– Preplanuli ten bez sunčanja, često je znak naslednog poremećaja – hemokromatoze, koju odlikuje prekomerno nakupljanje gvožđa u organizmu.

– Osip sa bolnim mehurićima ukazuje na alergijsku reakciju na gluten, a uglavnom se pojavljuje na kolenima, laktovima, leđima i zadnjici.

– Ispucale usne su najčešće znak nedostatka vitamina iz B grupe – niacina, riboflavina i vitamina B6.

– Natečena koža ispod očiju i tamnoljubičasti podočnjaci ukazuju na to da previše jedete slano, što podstiče pucanje kapilara i oticanje.

(Dnevno.rs)

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …