Home / ZDRAVLJE / Ukoliko imate penis, ovaj tekst MORATE da pročitate..

Ukoliko imate penis, ovaj tekst MORATE da pročitate..

penis-muskaracFoto: Foter/ JJP BOLGER Photography / photo on

Pred vama je upustvo za „rukovanje“ i brigu o vašem najdražem delu tela.

1. Penis je dobar pokazatelj vašeg zdravlja

Sve od vašeg srca i težine, pa do stresa i nivoa testosterona može uticati na rad vašeg penisa. Tako da ukoliko nešto nije u redu sa vašim genitalijama, bilo bi dobro da proverite sa vašim lekarom da nije u pitanju simptom nečega drugog.

2. Sperma takođe ima biološki sat

Naravno, moguće je da muškarac postane otac i u 70. godini, ali to ipak nije čest slučaj. „Muškarci mogu da proizvode spermu tokom celog života, ali je neminovno da kvalitet sperme opadne s godinama“, kaže doktor Darijus Paduč.
Većina studija ukazuje na to da se pad kvaliteta dešava između 50 i 55 godina, ali oštećenja u spermi se mogu primetiti već u tridesetim godinama. Istraživanja takođe pokazuju da deca mnogo starijih očeva imaju veći rizik od šizofrenije i autizma.

3. Veličina stomaka utiče na erekciju i plodnost

„Što je veći stomak, to je niži nivo testosterona“, ističe doktor Hari Fiš. To je zbog toga što se testosteron razlaže u estrogen u masnim ćelijama širom tela – ovaj proces se zove aromatizacija. Ovo razlaganje se dešava mnogo brže u stomaku sa više masnih naslaga, kaže Fiš. Takođe je moguće da je veličina stomaka povezana sa drugim medicinskim problemima koji utiču na testosteron, poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, što takođe može uticati na seksualni nagon i plodnost.

4. Veličina vaših testisa je takođe važna

Generalno, vaši testisi bi trebalo da budu približno iste veličine – veličine oraha. Ukoliko primetite da je jedan znatno veći od drugog i pozicioniran je niže, to može biti znak uvećanja vena u testisu. Odmah idite kod lekara, jer ovakvo stanje predstavlja rizik po vašu spermu. Ako je slučaj da su vam testisi manji od veličine oraha, to može biti znak da ne proizvodite dovoljnu količinu sperme ili testosterona, pa je bitno da i u tom slučaju konsultujete urologa.

5. Veličine penisa su različite, i to nema nikakve veze sa vašim seksualnim umećem

Dužina i širina penisa su samo estetske mere i ne govore apsolutno ništa o vašem performansu u spavaćoj sobi, nagonima ili spospobnostima da zadovoljite partnera. Uprkos onome šta ste videli u pornićima, prosečna dužina penisa je 13 centimetara u erekciji, a devet sentimetara u opuštenom stanju.

6. Vrele kupke su baš loše po vaše testise

„To je kao da su vaši testisi kesice čaja u vreloj vodi“, kaže Fiš. A kada ovom delu tela bude previše toplo, to može zaustaviti proizvodnju sperme, pa se držite podalje od vrelij đakuzija, ako želite da imate decu.

7. Česta ejakulacija može biti dobra po vas

Studije nisu baš egzaktne, ali je jasna povezanost između česte ejakulacije i manjeg rizika od raka prostate.

8. Uzimanje steroida može uništiti nivo vašeg testosterona i smanjiti testise

Kada uzimate steroide i druge proizvode koji sadrže testosteron, vaše telo prestaje sa proizvodnjom sopstvenog testosterona, jer smatra da već ima dovoljno. Kada do toga dođe, može rezultirati u opadanju količine sperme i smanjivanju testisa, ističe Fiš.

9. Cigarete i alkohol su loše vešti za vaš penis

Pušenje može da ošteti krvne sudove (uključujući one koju dovode krv u penis), utiče na erekciju i poremeti spermu. Ni sa pušenjem marihuane nije ništa drugačiji slučaj. Povremeno udisanje dima verovatno neće napraviti trajna oštećenja, ali postoji dokazana veza između pušenja mnogo marihuane i razvijanja ginekomastije (muške grudi).
Kada je alkohol u pitanju, čaša ili dve vina vam mogu pomoći da se opustite i unaprediće protok krvi, ali sve preko toga čini skoro nemogući za uspostavljanje erekcije. To je zbog toga što alkohol deluje kao „anestezija“ za vaša čula, uključujući i ona u penisu.

10. Stvarno se okupajte nakon seksa

Održavanje higijene genitalija je bitno kako bi se izbegle infekcije, s obzirom na to se bakterije brže razvijaju (vaše ili vašeg partnera) kada se telesne tečnosti osuše na koži.

11. Nova zakrivljenja na penisu mogu biti opasna

Normalno je da na penisu imate blago zakrivljenje, posebno ako vam je oduvek tako. Međutim, ukoliko se pojavi novo koje je pritom i bolno, može biti pokazatelj Pejronijeve bolesti, koja je bolna i iziskuje da odmah odete kod lekara.

12. Zapravo je moguće imati prelom penisa, tako da pazite šta radite

Trauma penisa ili prelom, događa se kada se pokidaju važna spajajuća tkiva. Najčešće do ovoga dođe tokom seksa, kada penis udari u nešto tvrdo. Ukoliko čujete glasan udarac i penis vam momentalno bude u modricama, idite kod lekara u roku od deset do 24 sata. Lakše je popraviti „kvar“ ako reagujete odmah.

13. Pokušajte da ne „bušite“ penis

U slučaju da ste razmišljali o pirsingu na glavi penisa, koji se popularno zove Princ Albert, bilo bi dobro da znate da to povlači niz komplikacija – obilno krvarenje, hronične iritacije, pa čak i oštećenje uretre, što može dovesti do toga da piškite iz sasvim pogrešne rupe.

14. Proverite spermu ukoliko želite decu

Problemi sa plodnošću nisu samo rezervisani za žene, već je to zajednički problem partnera. Savetuje se analiza sperme u tridesetim godinama, ukoliko niste do tada imali decu, a želeli biste. Ovim putem možete da vidite da li već postoje neka oštećenja u vašoj spermi, pa da na vreme pričate sa doktorom o promeni načina života i medicinskim faktorima koji mogu uticati na vašu plodnost.

15. Redovno proveravajte vaše genitalije

Ovo nije odgovornost ni vašeg partnera, ni lekara, već isključivo vaš – ipak ste vi „vlasnik“ penisa. Redovna kontrola penisa i testisa je bitna kako bi se na vreme otkrile neželjene kvržice i izbočine. Ne mora da bude ništa strašno, ali u slučaju da jeste, nemojte da vas bude sramota da se konsultujete sa lekarom. Ovo je vaša erekcija, vaši testisi i vaš način da pravite decu – nemojte da ih izneverite!

(Mondo.rs)

Check Also

KONTROLA OTKRILA HEMIKALIJE KOJE IZAZIVAJU RAK U OBIČNIM NAMIRNICAMA IZ MARKETA

Ljudi koji svoje namirnice kupuju u markertima sa njima zajedno kupuju i „zabrinjavajuće“ hemikalije, prema …