Home / ZDRAVLJE / ZABORAVLJENA I REVOLUCIONARNA: Biljka neverovatne antikancerogene lekovitosti iz vašeg vrta o kojoj se malo zna!

ZABORAVLJENA I REVOLUCIONARNA: Biljka neverovatne antikancerogene lekovitosti iz vašeg vrta o kojoj se malo zna!

Revolucija u lečenju malignih bolesti

500-1

Rabarbara je danas jedna od manje poznatijih i raširenijih jestivih biljaka kod nas te je često jako zapostavljena. To je trajna biljka s velikim listovima te dugom mesnatom stabljikom i spada u povrće iako je u narodu poznata kao voće. Rabarbara se zbog svojih lekovitih svojstava koristi u Kini već hiljadama godina, au Evropu ju je doneo Marco Polo.

Nedavno je izazvala revoluciju u lečenju malignih bolesti, jer su naučnici sa Univerziteta Šefild Hallam i Scottish Crop istraživačkog instituta otkrili kako rabarbara sadrži anti-kancerogene spojeve.

No, prema studijama naučnika, 20-minutno pečenje domaće rabarbara dramatično povećava njenu nivo anti-kancerogenih jedinjenja, toliko da su naučnici ostali u čudu. Zbog toga se za lečenje raka rabarbarom preporučuje upravo pečena biljka.

Studiju su objavili u časopisu Food Chemistri, gde su objasnili kako rabarbara sadrži jedinjenja pod imenom polifenoli a koji su izuzetno moćni kada je u pitanju selektivno uništavanje, kao i sprečavanje rasta kancerogenih ćelija i to u tolikoj meri da će se rabarbara uskoro koristiti kao anti- kancerogen, odnosno lek protiv raka.

Studija je pokazala kako je rabarbara uspešna u lečenju malignih bolesti čak i onda kada se pokaže da je karcinom u potpunosti otporan na sve dosadašnje tretmane, što je zaista čudesno, jer reč je o biljci iz vrta, pomalo zaboravljenoj o kojoj se jako malo zna.

No, rabarbara je pravo blago iz Božje apoteke, jer osim borbe protiv raka ona je izuzetno lekovita biljka, a dokazana je i njena blagotvornost na probavni sistem, posebno jer znamo da je sveža rabarbara, odnosno njene stabljike, velik izvor vlakana.

Zbog toga je vidljiv njen pozitivan učinak na regulisanje varenja, a on varira zavisno o dozi. Naime, u velikim količinama ona stimuliše varenje, dok u manjim pospešuje zatvor, što je korisno u slučaju dijareje. Kako vlakna simuliraju osećaj sitosti nakon konzumacije, rabarbara može pomoći iu procesima mršavljenja.

Zbog već ranije navedenih antikancerogenih svojstava, rabarbara je preporučljiva nakon operacije tumora želuca jer ublažava upalne procese, pomaže vratiti stanje digestivnog sistema u normalu te obogaćuje ishranu.

Rabarbara je takođe i antioksidans, pomaže regulaciji holesterola u organizmu, poboljšava cirkulaciju, te je važna za održavanje zdravlja očiju, pa se preporučuje i kod „očnih oboljenja“. Prisutna su i neka antialergijska i protivupalna svojstva zbog čega se koristi i kao prirodni antibiotik, a delotvorna je i za uspešnu detoksikaciju organizma.

Napomena: Kod rabarbara jestive i lekovite su samo stabljike ove biljke, ne i listovi! Prilikom kupovine birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju sveže i puštaju sok kada se stabljika slomi. Boja rabarbara zavisi o njenoj vrsti i načinu uzgoja. Ružičaste su najpopularnije kod uzgajivača, iako se ova biljka sve manje koristi, što je zaista šteta s obzirom na njenu gotovo zaboravljenu lekovitost za čoveka.

Check Also

PATOLOG OTKRIO ŠTA JE PRONAĐENO U ORGANIMA PREMINULIH OD KORONE: OVO JE DRAMATIČNO, NISMO TOGA BILI SVESNI NA POČETKU EPIDEMIJE

Autopsije ljudi koji su preminuli usled korona virusa uveliko se vrše, a patolog otkriva da …