Home / ZDRAVLJE / ZLATA VREDNA: Krušin je lek za sve!

ZLATA VREDNA: Krušin je lek za sve!

Lekovita priroda: Samoniklu biljku narod zove i „pasje grožđe“. Pomaže kod nadimanja i hroničnog zatvora, podstiče protok žuči i sprečava stvaranje kamena. Od kore se prave čajevi
 Foto: en.wikipedia.org/wiki/Frangula_alnus
Foto: en.wikipedia.org/wiki/Frangula_alnus

U vlažnim šumama i na rečnim adama gde rastu topole, vrbe, jove i jasenovi, u vidu drvolikog šiblja raste i do šest metara visoka lekovita krušina.

Ona pomaže boljem radu organa za varenje, a zbog karakterističnih crnoljubičastih bobica poznata je i kao pasje grožđe.

Rasprostranjena je u čitavoj Evropi i severozapadnoj Aziji, Sibiru, severnoj Africi, Kini i Meksiku. Kod nas je u priličnoj meri proređena, pa se teško nalazi.

U lekovite svrhe koristi se samo tamnosiva kora, prepoznatljiva po belim poprečnim linijama. Guli se krajem zime i početkom proleća, dok drvo još ne olista. Prvo se seče na tanke dugačke trake, a potom suši u hladu na promaji.

Sveža kora ne sme da se koristi jer dovodi do povraćanja i dijareja praćenih grčevima. Od delotvornih sastojaka, sadrži tanin, slobodne emodine, izoemodine, hrizofansku kiselinu, derivate antrakinona, gorke materije, šećer, masti.

Kora pomaže kod nadimanja, pritiska i bola u crevima, hronične opstipacije. Pospešuje rad jetre, protok žuči i sprečava stvaranje žučnih kamenčića. Deluje i kod slabog pamćenja, pritiska u glavi, bolova u očima zbog oslabljenog vida.

Od krušine se spravljaju čajevi i za bolove u predelu srca nastalih zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, kod grčeva u žučnoj kesi, hroničnog zatvora, hemoroida, ali i kod izostanka menstruacije. Čajevi ne treba da se koriste duže od jedne do dve nedelje.

Čaj od krušine je najdelotvorniji u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, ali ne treba da ga piju trudnice i dojilje, kao ni deca mlađa od 12. godina.

Ne sme da se upotrebljava ni kod stomačnih bolova nepoznatog porekla, zapalenja slepog creva i trbušne maramice, zavezanih creva, odnosno ileusa, kao ni kod čira na želucu i za vreme menstruacije.

Plodove takođe ne bi trebalo jesti jer dovode do povraćanja, a u većim količinama izazivaju teže trovanje. Sazrevaju u avgustu i septembru, kada se koriste za bojenje tkanina u zeleno.

NARODNI RECEPTI

Protiv hemoroida

Pomešajte 35 g osušene kore krušine sa 10 g kima, 10 g kamilice i 10 g kore pomorandže. Koru krušine i pomorandže usitnite prvo, pa zatim dodajte kim i kamilicu. U 5 dl ključale vode sipajte 3 supene kašike ove mešavine, poklopite i kuvajte 3 minuta na niskoj temperaturi.

Zatim ohladite, procedite, čaj zasladite medom i pijte 3 do 4 puta u toku dana.

Čišćenje creva

Po 30 g kore krušine i listova pitome nane, pomešajte sa 20 g kima i 10 g lista sene. Prelijte šoljom ključale vode 1, 2 kašičice ove čajne mešavine, ostavite da odstoji 10 minuta, zatim procedite i pijte uveče pred spavanje, jer laksativno dejstvo nastupa nakon 8 do 12 časova.

Za bolji rad jetre

Pomešajte kašiku suve kore krušine sa 2 kašike hrastove kore. Sipajte u litar kupiće vode i kuvajte 10 minuta.

Sklonite sa ringle, ostavite da se prohladi, pa procedite.

Čaj podelite na tri dela i pijte pola sata pre jela.

(Novosti)

Check Also

Rak je trebalo da ga ubije za svega nekoliko nedelja, ali zahvaljujući ovoj dijeti živ je već godinama

Rob Muberi je uspeo da se izbori sa lošim prognozama lekara zbog raka od koga je bolovao, po kojima mu …