Home / AKTUELNO / DRAMA U SELIMA OKO ŠAPCA: Spasavali decu iz potopljenih kuća!

DRAMA U SELIMA OKO ŠAPCA: Spasavali decu iz potopljenih kuća!

U selu Gornja Vranjska kod Šapca u noći između subote i nedelje od poplava spaseno je 15 žitelja među kojima je bilo šestoro dece. Reka Dumača zbog obilnih padavina počela je da se izvliva zbog čega su ljudi morali da napuste svoje domove.

poplave- spasavanje

– Samo što sam legla da spavam, kad komšija poče da lupa na vrata da se spasavamo. Viče da će voda da nas poplavi. Skočila sam obula papuče, ogrnula jaknu i izletela. Ništa nisam ponela, ni dokumenta. Napolju je bio mrkli mrak, a huk vode koja nadire zaledio mi je krv u žilama – kaže Milena Jovanović.

Podzemne i kanalizacione vode plave kuće na periferiji Beograda i u Obrenovcu

S dvoje dece evakuisana je i Dragana Petrović čija se kuća nalazi baš na udaru Dumače.

– Nastala je prava panika. Dreka, vika, ne znamo šta se dešava jer su nam u selu u subotu rekli da neće doći do poplave. Deca vrište, uplašila se. Mislila sam da smo ovog puta gotovi – priča Petrović.

U Leskovcu potrebe za evakuacijom nije bilo ali je voda poplavila trafo stanicu što je pretilo da čitav grad ostane bez struje.

– Voda je u trafostanici bila do kolena, ali smo uispeli da je ispumpamo i ne dozvolimo da dospe do uređaja – kaže član Gradskog veća zadužen za vanredne situacije Dejan Cakić.

Vodostaj reka Velike i Južne Morave takođe je u porastu dok ostale reke miruju. Zbog porasta nivoa Južne Morave, Vodoprivredni centar “Morava” proglasio je juče vanrednu odbranu od poplava na celom toku te reke – naveo je Dragoljub Milojković direktor VPC “Morava”.

Stanje na rekama i potocima u tom delu Srbije se stabilizuje , a vodostaj Velike Morave raste.

– Vodostaj ili opada ili stagnira, osim na Velikoj Moravi, ali ona ne preti izlivanjem – rekao je Goran Kušić, načelnik štaba za vanredne situacije MUP-a za Pomoravski okrug.

Zbog mogućeg pokretanja klizišta sužen je deo autoputa E-75 kod Aleksinačkog Bujmira, u smeru od Niša ka Beogradu, saopštilo je preduzeće “Putevi Srbije”. Pozvali su vozače da budu oprezni, voze sporije i poštuju signalizaciju, kažu iz tog preduzeća.

(Informer)

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …