Home / AKTUELNO / ERDOGAN UDARIO ŠAMAR BRISELU: Turska pokazala da EU ima alternativu

ERDOGAN UDARIO ŠAMAR BRISELU: Turska pokazala da EU ima alternativu

putin-erdoganSastanak predsednika turske redžepa tajipa erdogana sa ruskim kolegom vladimirom putinom signalizira da je ankara spremna da se okrene moskvi — tradicionalnoj protivteži zapadnom uticaju na bliskom istoku, piše „volstrit džurnal“.

Evropa u zbližavanju Erdogana i Putina vidi pokušaj turskog lidera da pokaže da Rusija može postati aleternativa EU koja je kritički raspoložen prema Ankari nakon pokušaja vojnog puča.

„Ipak, u dugoročnoj perspektivi njihovi interesi se uopšte ne mogu poklopiti, posebno u Siriji, niti po pitanju ekonomije i energetike. Eto zašto je važno sačuvati naše kanale otvorenim za Ankaru“, izjavio je jedan visoki činovnik EU.

Po mišljenju drugog činovnika bloka, poseta Erdogana Moskvi je „demonstracija sile koja izgleda veća nego što je zaista“.
Oba izvora „Volstrit džurnala“ su naglasila da tri četvrtine direktnih investicija u Tursku dolazi iz zemalja EU.

Zapadni lideri smatraju da Turska koja ima ključni značaj u operacijama protiv ID i koja poseduje drugu po veličini vojsku u NATO-u ostaje pouzdan saveznik Zapada, navodi se u članku. Međutim, sa sigurnošću se ne može reći kako će se situacija dalje odvijati.

„Kod većine velikih saveznika nastavlja da raste sumnja u Rusiju, čak i ako ona želi da smanji napetost“, izjavio je bivši savetnik u administraciji predsednika Džordža Buša Mlađeg Tomas Grem.

Po njegovim rečima, iako je Ankara saveznik NATO-a, njena zaštita dobija „drugačiji kontekst“, jer Turska postaje „sve autoritarnija država koja još i koketira sa Rusijom“.

(rs.sputniknews.com)

 

Check Also

FIFA DRASTIČNO MENjA FUDBAL! UVODE SE PRAVILA IZ KOŠARKE I RUKOMETA, A POLUVREME SKARĆUJE..

Ugledni katalonski dnevnik „Mundo Deportivo“ objavio je šokantnu najavu promene fudbalskih pravila koju FIFA i …