Home / AKTUELNO / FRANCUSKI PREDSEDNIK UDARIO PO AMERIKANCIMA: Ne možete nam držati prislonjen pištolj na čelo..! (VIDEO)

FRANCUSKI PREDSEDNIK UDARIO PO AMERIKANCIMA: Ne možete nam držati prislonjen pištolj na čelo..! (VIDEO)

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je važno izbeći „spiralu trgovinskih mera“ između Evrope i SAD od kojih bi, kako kaže, svi bili gubitnici, dok francuski predsednik Emanuel Makron poručuje da Evropa neće pregovarati o trgovinskim sporazumima „s pištoljem prislonjenim na čelo“.

Angela Merkel je na samitu lidera Evropske unije u Briselu rekla da, imajući u vidu da je primena tarifa SAD na kratko odložena, „ovo ostaje najurgentnija stvar“, prenosi agencija AP.

 Administracija američkog predsednika Donalda Trampa oslobodila je EU od novih tarifa SAD na čelik i aluminijum do 1. maja, dok traju pregovori o međusobnim trgovinskim odnosima dveju strana.

– Ne želimo da uđemo u spiralu trgovinskih mera u kojoj će, smatramo, na kraju svi izgubiti. Zainteresovani smo za fer međunarodnu multilateralnu trgovinu i nastavićemo da govorimo protiv protekcionizma, poručila je nemačka kancelarka.

Emanuel Makron je rekao da privremeno izuzimanje EU od uvoznih tarifa SAD na čelik i aluminijum „ne smatra zadovoljavajućim“ i ocenio da je „strategija SAD loša strategija“.

Dodao je da Evropa neće pregovarati o trgovinskim sporazumima „s pištoljem prislonjenim na čelo“, reagujući na Trampovu odluku da EU odobri 40-dnevno izuzeće od američkih carina na metale, prenosi Rojters.

Makron je naveo i da EU nema želju da uđe u trgovinski rat sa SAD i da evropski blok mora biti „jedinstven i odlučan“ u svom odgovoru, naglasivši da „Evropa ne može biti najslabija karika“.

Lideri EU, okupljeni na samitu u Briselu, kažu da su osnov za američke tarife i vremenski okvir izuzeća neprihvatljivi, navodi AP.

Merkelova i Makron danas su se susreli i sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

Inače, Makron je jedan od najglasnijih „solidarnih“ vođa unutar EU protiv Rusije, po pitanju navodne umešanosti Moskve u trovanje nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

Osim toga, francuski predsednik se u prethodnom periodu istakao i po pretnjama vojnim udarom sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.


Check Also

NAROD I OPOZICIJA UPALI NA SEDNICU: TAJKUN I VESIĆ HOĆE DA SRUŠE NAJSTARIJI DEO BG (VIDEO)

Javna rasprava o izmenama Plana detaljne regulacije za Kosančićev venac, organizovana je samo forme radi …