Home / AKTUELNO / GALIJAŠEVIĆ TVRDI: Bakir je najveći problem BiH, evo ko je pokrao humanitarnu pomoć vredne više od pet miliona dolara…

GALIJAŠEVIĆ TVRDI: Bakir je najveći problem BiH, evo ko je pokrao humanitarnu pomoć vredne više od pet miliona dolara…

galijasevic- dzevad

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je najveći problem BiH, izgradnje njenih zajedničkih institucija, poštovanja ustavnih prava i obaveza i evropskog puta, upozorio je stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

“Politička biografija Bakira, sina Alije Izetbegovića, puna korupcije, organizovanog kriminala, političkih ubistava i ratnih zločina svedoči o nama samima i vremenu u kojem živimo, kao i o našem zajedničkom moralnom padu i političkom besmislu dogovorene politike u kojoj afroazijske koncepcije dominiraju dok navodno predvode BiH na putu ka EU”, ocenio je Galijašević.

Pozivajući se na pouzdane izvore iz Tužilaštva BiH, Galijašević navodi da je ova pravosudna institucija primila obiman materijal protiv Izetbegovića za “višemilionsku i višegodišnju pljačku novca”.

“Prema istom izvoru, u istrazi se navodi i deo koji direktno povezuje Izetbegovića sa vlasničkim udelom u Bi-Bi-Aj banci i Bi-Bi-Aj centru u Sarajevo, te objektu milionske vrednosti na Poljinama iznad Sarajeva.

Istraga povezuje Izetbegovića i sa dve of-šor kompanije u Istanbulu preko kojih je Izetbegović kupio četiri stana i kuću na ime jednog od direktora tih kompanija i ime svoje sestre, a koji je pod direktnom komandom Al-Šidija, kontroverznog saudijskog biznismena koji se dovodi u vezu sa ratnim prikupljanjem novca porodici Izetbegović iako se većem delu tog novca nikada nije ušlo u trag, uprkos Al-Šidijevom priznanju da se na snimcima sa mnogih skupova iz tog vremena nalazi i on”, naveo je Galijašević u autorskom tekstu za Fond strateške kulture, prenela RTRS.

On tvrdi da je upravo to “najveća korupcija ikada napravljena i organizovana u BiH u ratnom i poratnom vremenu – krađa humanitarne pomoći vredne više od pet miliona dolara i krađa vojničkih plata Armije BiH u iznosu većem od dvadeset miliona maraka, koja je organizovano otkupljena za dva odsto nominalne vrednosti od vojnika da bi tim ogromnim novcem bila prisvojena sva imovina u državnom vlasništvu, zgrade, fabrike, šume i poljoprivredna zemljišta”.

“To i jeste bio osnovni cilj Alije Izetbegovića i njegove SDA – u krvi svojih podanika stvoriti veliko bogatstvo, za nekoliko porodica”, kaže Galijašević.

Galijašević u tekstu pita “čija je Vakufska banka (udružena sa Depozitnom bankom i UPI bankom) ako nije u većinskom vlasništvu Jasina el Kadija i Šafika Ajada, milionera, sponzora terorizma i veletrgovaca oružjem i šta se dešava u toj banci, u kojoj svoj ‘komad kolača’ ima i radikalni vehabijski imam džamije ‘Kralj Fahd’ – Nezim Halilović Muderis”.

“To prljavo ‘pranje novca’ zbog finansiranja terorističkih organizacija i terorističkih aktivnosti, prljavih banaka i fondacija koje tome služe – to se ne pominje zbog SDA, stranke koja je neskriveno i agresivno nastupala kao radikalna verska grupa nastala na fundamentalizmu Alije Izetbegovića, njegovoj programskoj orijentaciji iskazanoj u ‘Islamskoj deklaraciji’ i geopolitičkom projektu neoosmanskih ambicija uspostavljanja ‘Zelene transverzale’”, ocenio je Galijašević.

Prema njegovim rečima, Alija Izetbegović, zločinac poremećenih društvenih vrednosti i diskursa neprimerenog tradiciji BiH, bivše Jugoslavije i Evrope, koji je “odlučno” i zločinački žrtvovao mir zbog navodne suverenosti, teško da je mogao završiti svoj politički put na drugačiji način, te je njegovo političko nasleđe nastavilo da živi kroz njegovu stranku i “prinča islamizma” – sina Bakira.

“Odreći se Alije, svoga oca, Bakir nije ni mogao ni hteo, jer je i stranku i nacionalno liderstvo dobio na tom nasleđu, a ne na svojoj sposobnosti”, navodi Galijašević.

(Tanjug)

 

Check Also

PONOVO POPLAVE I PONOVO DRAMA U BELGIJI! VODI NOSI AUTOMOBILE- BUJICE NA ULICAMA (VIDEO)

Delove Belgije ponovo su zadesile poplave koje su nosile automobile, nakon štu su danas pale …