Home / AKTUELNO / „ISPLIVALI“ DETALJI SMRTI RUSKOG PILOTA „Rekao sam mu: Na na nišanu si im, izlazi.. a on je mirno ovo odgovorio..“ (FOTO)

„ISPLIVALI“ DETALJI SMRTI RUSKOG PILOTA „Rekao sam mu: Na na nišanu si im, izlazi.. a on je mirno ovo odgovorio..“ (FOTO)

Poznanik ubijenog pilota lovca Su-25 Romana Filipova, koji je toga dana leteo u njegovoj pratnji nad Idlibom, ispričao je detalje borbe s teroristima u kojoj je major poginuo, piše list Ministarstva odbrane Rusije „Crvena zvezda“.

– Glas mu nije zadrhtao kada sam ga upozorio: Na nišanu si im! Izlazi! Manevriši! – ispričao je pilot.

Prema njegovim rečima, Filipov je mirno odgovorio: „Pogodili su me… Dobro pogodili… Požar je na desnom (motoru)… Nosi me na jug… I levi staje… Zovi spasilački odred“.

Usledile su njegove poslednje reči upućene kolegi: „Idi u oblake“.

„Naravno, nisam otišao. Ostaviti komandira je poslednje što se radi“, naglasio je on.

Pilot je objasnio da je obletanje zone deeskalacije „Idlib“ bio rutinski zadatak, ali borbeni. Tamo, u područjima koje kontroliše Nusra front, redovna su gađanja iz minobacača i lakog naoružanja.

Kada je prenosni protivvazdušni raketni kompleks ispalio projektil na komandirovu letelicu, sve se promenilo. Uvek sam štitio komandira iz vazduha, ali sada je to trebalo učiniti na zemlji, kada se on već nalazio usred borbe.

Ostao sam u tom području i izveo nekoliko napada, gađao vozila koja su se približavala maslinjaku gde je bio Roman. Uništio sam dva automobila“, izjavio je pilot.

U isto vreme, nastavio je da predaje koordinate komandnom centru. Pozvao je spasilačku službu.

„Video sam mesto gde se komandir spustio, ali ne i borbu, bio je sumrak… Morao sam da se vratim jer sam imao benzina samo da doletim do aerodroma“, zaključio je pilot.

Teroristička grupa Tahrir el Šam je u sirijskom Idlibu 3. februara oborila je ruski vojni avion Su-25. Pilot je uspeo da se katapultira iz aviona. Tokom borbe sa teroristima na zemlji, aktivirao je bombu kako im ne bi pao u ruke.

(Mediji)

Check Also

NAJVEĆA AKCIJA OTKRIVANJA LAŽNOG MEDA U SRBIJI: PRVI REZULTATI ŠOKANTNI!

U Srbiji je pri kraju velika akcija otkrivanja lažnog meda, najšira ikada sprovedena kod nas, a …