Home / AKTUELNO / IZNENAĐUJUĆ OBRT- NEŠTO SE KRIJE IZA OVOG POTEZA: Merkelova najavila prekid saradnje sa Amerikom!

IZNENAĐUJUĆ OBRT- NEŠTO SE KRIJE IZA OVOG POTEZA: Merkelova najavila prekid saradnje sa Amerikom!

web-tribune.com

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je države EU „da povećaju nivo bezbednosne i odbrambene saradnje, jer ne postoji garancija večnosti u odnosima sa SAD“.

– Evropa je suočena sa rastućim izazovima u okviru svojih granica kao i obližnjim oblastima, uključujući migracije, rastuće terorističke pretnje, rat u Siriji, nasilje u istočnoj Ukrajini, kao i siromaštvo i glad u Africi – rekla je Merkelova studentima u Briselu.

Kako prenosi Rojters, ona nije direktno pomenula novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, ali je očigledno da je mislila na Trampovu izjavu tokom kampanje da će razmotriti odnos prema NATO.

Ona je dodala i da Evropa i EU moraju da nauče da preuzmu više odgovornosti u svetu u budućnosti.

– Nemojmo se zavaravati: sa tačke gledišta nekih naših tradicionalnih partnera, naših transatlantskih veza, nema garancije večnosti bliske saradnje sa nama Evropljanima. Moramo da nastavimo da radimo na tome – kazala je.

Merkel je pozvala članice EU da povećaju volju za kompromis po pitanju ilegalnih migracija, uključujući brže napore da se vrate migranti koji su ilegalno u Evropi, a kojima je odbijen azil.

(Agencije)

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …