Home / AKTUELNO / Kada budete registrovali kola možda ćete morati da izvadite i novu vozačku (SPISAK AUTOMOBILA+VIDEO)

Kada budete registrovali kola možda ćete morati da izvadite i novu vozačku (SPISAK AUTOMOBILA+VIDEO)

voznja-vozacka-dozvola

Kada sledeći put odete na redovnu godišnju registraciju svog automobila, može da se desi da vam zatraže da izvadite novu saobraćajnu dozvolu. Pred nekim vlasnicima četvorotoškaša su novi nameti, doduše jednokratni. Koliko će vas to koštati zavisiće od toga kakvu “mašinu” vozite.

Sistem registrovanja zasnovan na kubikaži, smatraju neki, ima mnogo mana. Dodatnu predstavlja činjenica da će opet morati da posegnu za novčanikom. Novu saobraćajnu dozvolu će morati da plati, ko drugi do vozač, i ona će koštati nešto manje od 1.500 dinara.

I donekle bi sve bilo u redu da kod pojedinih vozila za novu saobraćajnu dozvolu nije potrebna potvrda proizvođača koja se takođe plaća.

Koliko, zavisi od toga šta vozite, ali potvrda će vam iz džepa “izbiti” najmanje 1.500 dinara.

Vlasnici automobila iz A, B i C segmenta (ako je tip vozila – kupe, rizik se dodatno povećava) predstavljaju potencijalnu metu novog zakona prema kome će vozilo, od ove godine, umesto na 5 biti registrovano na 4 mesta. Problem predstavlja zadnja klupa odnosno broj putnika koje možete tu da smestite.

Ovaj broj je za zadnju klupu do sada bio regularnih 3 mesta. Međutim, to će se u budućnosti promeniti pa ćete svoje vozilo morati da registrujete na 2, odnosno ukupno 4 mesta.

Kako se veličina ljudi nije menjala, kao ni vozila, odnosno problematični modeli od kako su napustili fabriku, glavno pitanje je zašto ta vozila nisu od početka važila na 4 mesta?

Da li je to propust nekih državnih organa ili možda proizvođača, to još uvek ne znamo, ali svima je jasno da to sigurno nije krivica vozača. Svejedno, upravo oni će morati da snose finansijski teret.

Kod automobila, kao što su “ford ka”, “ford puma”, je to i jasno, pa nema potrebe za dodatnim objašnjenjima.

Međutim, spisak automobila je poduži i obuhvata i neka druga, značajno veća, vozila. Među automobilima na koje se ovaj zakon odnosi i već primenjuje su i: “mercedes-benz CL 500″, “renault twingo”, “volskwagen buba”.

Spisak navedenih vozila nije konačan, odnosno moguće su izmene kada su u pitanju podmodeli i generacija. Takođe, može se očekivati da će se spisak ovih vozila proširiti na još neka.

Prema jednom od komentara na ovu vest, deluje da su se neki od vozača pomirili s tom situacijom.

– Nažalost je tako, ja imam “suzuki wagon”, prilikom registracije su me pitali da li želim da platim neku taksu, ako se dobro sećam oko 12.000 dinara, da sam platila dobila bih dozvolu da registrujem auto za 5 osoba, a pošto nisam, menjala sam saobraćajnu i sad sam registrovana za 4 – navodi Tijana.

Pogledajte i načine kako da uštedite novac za automobil:


(Telegraf.rs)

Check Also

EU BLOKIRALA SVE PREGOVORE SA BEOGRADOM!

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u …