Home / AKTUELNO / MADURO MOBILISAO VOJSKU; GVAIDO POSTAVIO USLOVE VOJSCI: IMATE OSAM DANA!

MADURO MOBILISAO VOJSKU; GVAIDO POSTAVIO USLOVE VOJSCI: IMATE OSAM DANA!

Predsednik Nikolas Maduro je predložio da se usvoji plan stalne mobilizacije vojske radi zaštite od moguće invazije.

„Plan mobilizacije vojske radi zaštite zemlje je jedna od ustavnih obaveza“, izjavio je Maduro, govoreći o rezultatima vojnih vežbi Angostura.

„Mobilizacija i obuka. Obuka i mobilizacija. Gde treba da budu tenkovi, rakete republike, vojnici republike. Kako treba da se kombinuju sredstva PVO, morske snage, kako treba da se kombinuju snage tokom vojnih vežbi“, rekao je venecuelanski predsednik.

Maduro je dodao da Kolumbija i SAD razmatraju mogućnost invazije u Venecuelu i uverio da njegov „plan garantuje bezbednost i mir na granicama zemlje“.

„Naš plan je mir i poštovanje, ne mogu to reći o Vladi (predsednika Kolumbije) Ivana Duka koji ima ratni plan protiv venecuele koji podržava američka imperija”, rekao je Maduro.

Predsednik venecuelanskog parlamenta Huan Gvaido je 23. januara proglasio sebe šefom države tokom mandata privremene vlade. SAD, brojne latinoameričke i evropske zemlje priznale su Gvaida kao predsednika i zatražile od aktuelnog šefa države Nikolasa Maduzra da ne dozvoli nasilna dejstva protiv opozicije.

Maduro je saopštio da je on ustavni predsednik Venecuele, a šefa opozicionog parlamenta nazvao „američkom marionetom“.

Rusija, Kina i niz drugih zemalja podržale su Madura kao legitimnog predsednika Venecuele.

GVAIDO USLOVIO VOJSKU

Samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido pozvao je vojsku da podrži promene u zemlji i dao pripadnicima oružanih snaga na razmišljanje osam dana.

„Približava se 23. februar, gospodo iz Oružanih snaga. Vrlo važan datum za venecuelansko društvo, ne samo jer imamo mogućnost da zaustavimo vanrednu situaciju, koja danas ubija i direktno i indirektno, već i da se otvore vrata za promene u Venecueli. Imamo mogućnost, imate osam dana da stanete na stranu Ustava“, izjavio je Gvaido na forumu „Nacionalna naftna industrija: Strategija i perspektive“.

„Mogu da kažem da ključni generali i političari koji podržavaju Madura vode stalne pregovore sa opozicijom. Predsednik to ne vidi, jer se to radi tajno“, rekao je on za „Foks njuz“.

Prema njegovim rečima, Venecuela ima 2.000 generala, što je „više nego što imaju sve države NATO-a zajedno“. On navodi da je baš u vojsci najveća korupcija.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Rusija, Kina i niz drugih država podržale su Madura kao legitimnog predsednika Venecuele.

Check Also

Dr KON NAJAVIO RIGOROZNE MERE: IMUNIZACIJA ĆE BITI OBAVEZNA, A SLEDI JOŠ JEDNA PROMENA..!

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i …