Home / AKTUELNO / MEDIJI OVO PREĆUTKUJU: SAD počele pripreme marinaca za rat velikih razmera! Evo šta se zaista dešava..

MEDIJI OVO PREĆUTKUJU: SAD počele pripreme marinaca za rat velikih razmera! Evo šta se zaista dešava..

Rusija  i Kina teže da slome Zapad – izjavio je pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel.

U nastupu koji je imao u vašingtonskom konzervativnom nevladinom fondu „Nasleđe” na temu „Transatlantske veze: opstanak Zapada”, dodatno je ukazao:

„Rusija i Kina su međusobno povezani model: politička  stabilnost zasnovana na autoritarizmu i gruboj sili, jedno što su prilagođene određenim apsketima tržišne konkurencije. Međutim, taj model je pretnja baznim principima našeg funkcionisanja”.

Sve ovo mu je bilo malo, pa je dodao:

„Rusija i Kina žele – idući različitim putevima – da slome Zapad. Moskva želi da ga podeli i razmrvi, a Kina da ga potisne i zameni. Zato moramo imati moćnu demokratiju kao osnovu svoje bezbednosti i prosperiteta”.

Moguće je da je ovo indirektni odgovor na izjavu zamenika šefa ruske diplomatije Igora Morgulova koji je u Pekingu upozorio da se Zapad neće lako pomiriti sa sumrakom svoje dominacije u međunarodnim poslovima.

Ministar inostranih poslova RF, Sergej Lavrom, odmah potom je ocenio da su odnosi Moskve i Pekinga uzor za odnose među državama u 21-om veku.

Simptomatično je da je američki Korpus pomorske pešadije upravo sada započeo koncentraciju svojih kontinentalnih snaga i njihovu priremu za „rat velikih razmera”.

Navodno za slučaj da dođe do konflikta u Korejskom poluostrvu ili u nekim drugim delovima sveta.

U svakom slučaju, oni su počeli da se spremaju za neki veći rat.

Ovo je utoliko važnije što su Amerikanci poslednjih godina svoje trupe orijentisale na  ograničene konflikte i vojne operacije ograničenog i niskog intenziteta.

U svakom slučaju, sledi velika vojna vežba sa marincima. Učestvovaće do 20 ratnih brodova i bombarderi.

General Brajan Bodro, zamenik komandanta Korpusa  pomorske pešadije, insistirao je na učešću u manevrima dve ekspedicione velike formacije marinaca.

Objasnio  je da je SAD preko potrebno da budu u situaciji da angažovanjem jedne takve `ekspedicione formacije` kupuju vreme potrebno Vašingtonu za donošenje potrebnih odluka, uključujući i odluku o povećavanju angažovanih vojnih snaga.

Po njegovoj zamisli, potom na poprište stiže druga `ekspediciona formacija` – iz Kemp Pendltona u Kaliforniji, iz Ledžena U Severnoj kartolini ili sa Okinave – a te snage omogućuju Sjedinjenim Državama da dobiju rat.

Bodro traži da se ovome prilagode već postojeće velike vojne vežbe: Bold Alligator u SAD, Dawn Blitz na Okinavi i  Twentynine Palms u Kaliforniji.

Za isto se sprema i NATO koji je već povećao broj učesnika u manevrima Trident Juncture na 45.000 vojnika.

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …