Home / AKTUELNO / Oliver Ivanović u intervjuu iz kućnog pritvora: “Kosovo će imati status kakav sada ima i ništa više”

Oliver Ivanović u intervjuu iz kućnog pritvora: “Kosovo će imati status kakav sada ima i ništa više”

500

Lider kosovske GI SDP Oliver Ivanović koji se nalazi u kućnom pritvoru u Kosovskoj Mitrovici ocenio je da je “Briselski sporazum dobar”.

On je rekao da je najvažnije da se još uvek razgovara”.

“Nisam pristalica toga da se unapred nameću teme , važno je da se sreću i razgovaraju”, rekao je agenciji Beta Ivanović.

On je izrazio nadu da će “uz određene političke ograde i obezbeđenja u jednom trenutku premijeri Srbije i Kosova moći da telefonom pozovu jedan drugog i najave neke događaje” .

“Oko statusa Kosova neće se dugo složiti. Za Srbiju je Kosovo deo Srbije, u Prištini , Briselu i Vašingtonu ne treba da imaju iluzije.

Kosovo neće biti priznato od strane Srbije, a pošto Srbija to neće uraditi, to neće učiniti i najmanje dve velike sile, što znači neće ni Savet bezbednosti UN, a to opet znači da Kosovo neće biti međunarodno priznato”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, Kosovo će imati status kakav sada ima, ali ne više od toga.

“Je bih voleo da oni imaju direktne razgovore , da počnu da pričaju o pomirenju. U ovom trenutku vidim veliko dostignuće u toj oblasti” , dodao je Ivanović.

On je objasnio da na Kosovu postoje tri linije komunikacije sa Albancima – prva linija su kriminalci i ta komunikacija je sve vreme bila neometana, druga linija je nevladin sektor, zajednički projekti, novac koji daje neka međunarodna nevladina organizacija , i treća grupa su privrednici.

“Privrednici imaju zajednički interes, koji podrazumeva redovnu i normalnu komunikaciju bez visokih političkih tema.

Oni ne treba da razgovaraju o statusu Kosova ali treba da ukažu vladama u Prištini i Beogradu na to šta treba da i se popravi u zakonskoj regulativi kako bi njihova saradnja bila još bolja”, rekao je Oliver Ivanović.

On naglašava da svako ko razmišlja o pomirenju, a do pomirenja mora doći, treba da razmišlja i o kidnapovanim i nestalim licima.

“To pitanje je zapostavljeno i po mojim saznanjima Priština nije htela da o tome razgovara jer bi otvaranje teme nestalih Srba otvorilo mnoge optužnice protiv Albanaca, odbijaju da priznaju da su Srbi ubijani a za ubijene Albance u Hagu ima više od 50 visokih državnih službenika , policajaca i vojnika Srba kojima je suđeno”, kaže lidre GI SDP.

Ivanović smatra da iza njegovog hapšenja i trogodišnjeg boravka u zatvoru ne stoje Albanci već međunarodni faktor na Kosovu.

“To je kalkulantska kombinacija nekoliko međunarodnih predstavnika koji su hteli da se prikažu Albancima da hapse i Srbe zbog ratnog zločina i teških krivičnih dela.

Ja sam bio prepoznatljiv kao lik dugi niz godina i tako sam odabran, a vlasti u Prištini su to koristili za umirivanje svoje javnosti, ali ne mogu da kažem da stoje iza lažne optužnice”, rekao je on .

Oliver Ivanović uhapšen je 27. janura 2014. godine, odlukom međunarodnog sudskog veća prošle godine osuđen je na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad Albancima, Apelacioni sud je početkom ove godine ukinuo tu presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje, a krajem januara njemu je određen dvomesečni kućni pritvor.

(Beta)

Check Also

SIRENE I RAKETE ŠIROM IZRAELA: HAMAS PRETI NOVIM “IZNENAĐENjIMA”, IMAJU I NOVO ORUŽJE

Izrael je obećao da će nastaviti da gađa islamističke frakcije u Gazi uprkos predviđanju američkog …