Home / AKTUELNO / Otpad otkriven kod Obrenovca KANCEROGEN- Spremalo se TROVANJE meštana…

Otpad otkriven kod Obrenovca KANCEROGEN- Spremalo se TROVANJE meštana…

Foto: Snežana Krstić, RAS Srbija
Na parceli Zorana Markovića (56), vlasnika firme „Nitor trans“, koja se bavi drumskim prevozom tereta, iskopano je na desetine cisterni i buradi u kojima je bio „prljavi“ mazut, ostaci od mašinskog ulja i automobilskih guma, pišu „Večernje novosti“.

Reč je o izuzetno opasnim materijama, koje u sebi sadrže benzen i toulen. Otpad je bio samo zatrpan, bez ikakvog obezbeđenja i zaštite, i mogao je vrlo lako da, preko podzemnih voda, dospe do bunara koji su jedini izvor snabdevanja vodom u ovom području! Upravo zbog ovoga je naloženo da se pod hitno ispita kvalitet vode i zemljišta u tom rejonu, kako bi se utvrdilo da li je zdravlje stanovnika ugroženo.

Zbog ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi, Zoranu Markoviću određen je pritvor do 30 dana. Proveravaju se sumnje da je on uzimao novac od firmi koje su morale bezbedno da skladište ili otpreme opasni otpad. Pošto je reč o veoma složenim i skupim procedurama, pretpostavlja se da su napravili dogovor sa Markovićem da on to „sredi“, ali za mnogo manje novca, pišu „Večernje novosti“.

Pronađeni otpad bio je zakopan u kontejnerima od po 1,2 tone i buradima od po 200 litara. Sve je bilo zakopano na dubini od pet metara.

Nadležni u Ministarstvu zaštite životne sredine kažu da su ih o pronađenom otpadu obavestili Bezbednosno-informativna agencija i Osnovno javno tužilaštvo iz Obrenovca. Ekološka katastrofa je, na svu sreću, izbegnuta.

– Zabrinuti meštani su nas prošle nedelje obavestili da se nešto dešava i pitali da li smeju da piju vodu iz bunara. Čuli smo da je pronađen opasan hemijski otpad. Na parceli koja je u privatnom vlasništvu – izjavio je jedan od odbornika Skupštine opštine Obrenovac.

Bezbednosno – informativna agencija će, u saradnji sa MUP i resornim ministarstvom, u predstojećem periodu pojačati aktivnosti kada je reč o ekološkoj bezbednosti zemlje.

Meštani znali za odlaganje otpada, plašili se da prijave

Prema priči meštana za „Blic“, Zorana Markovića meštani poznaju, jer u Obrenovcu i živi, a kako kažu, on već tri godine donosi tu razni otpad. Ipak nisu smeli da mu se zamere, te zato ovaj slučaj nisu prijavili nadležnima.

– Dolazio nam je na vrata da nas moli da ga ne prijavimo. I nismo mi. Kud ću, šta ću, da ne nagrabusimo mi, ni krivi ni dužni. Kad nas je molio pričao je da nas taj otrov neće stići za narednih 100 godina, a nije mislio na one koji treba tu i posle da žive. Tri godine on donosi ovde različit otpad. Znamo da je u dvorištu smrdelo, ali ne znamo šta je doteravao.  Čuli smo da je mazut, imao je neki posao i sa lekovima i još kojekakvim otpadom, bilo je tu bar 3.000 flašica. Priča se i da je taj otrov trebalo da bude odvezen u Rusiju za 100.000 evra, a on je to sredio za 40.000 evra – pričaju stanari iz kuće u okolini.

Meštani kažu i da su pre tri dana stručnjaci uzorkovali vodu iz bunara, i da čekaju rezultate.

– U vreme kad je počeo tu svakodnevno da donosi, pošto je kupio taj objekat, nama se tele otrovalo, pa je imalo proliv. Kravi nije bilo ništa koja je vodu i pila a ono njeno mleko, srećom, odmah smo zavrnuli vodu, gde da mi potruje sve – kažu meštani, koji se i brinu da im je zemlja zatrovana.

Stručnjaci iz „Vinče“ ispituju materijal

Opasni materijal se trenutno ispituje u Insitutu „Vinča“, što je potvrdio doktor Vladimir Nikolić, pomoćnik direktora Laboratorije za fizičku hemiju.

– Pre dve nedleje dobili smo naredbu javnog tužioca u Obrenovcu da uradimo uzorkovanje i identifikaciju jedinjenja opasnog materijala. Veliki deo posla smo uradili i rezultate poslali tužilaštvu. U narednih nedelju dana trebalo bi da u potpunosti tzavršimo analizu. Pošto je postupak još u toku, ne možemo da dajemo nikakve izjave u vezi sa rezultatima – rekao je Nikoilić

Check Also

PUTIN SAOPŠTIO ŠTA ČEKA RUSIJU POSLE NJEGOVOG ODLASKA

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je toliko vezao svoju sudbinu sa sudbinom naroda …