Home / AKTUELNO / PANIKA U NATO PAKTU ZBOG RUSKIH AVIONA: Ne žele da izazovu treći svetski rat!

PANIKA U NATO PAKTU ZBOG RUSKIH AVIONA: Ne žele da izazovu treći svetski rat!

Belgijska mornarica, koja se nalazi na Baltičkom moru u okviru NATO vežbi, bila je šokirana kada su navodno dva ruska bombardera SU-24 nisko proletela iznad njihovog broda „Godetija“, saopštila je televizija VRT, pozivajući se na izjavu kapetana.

Prema informacijama televizije, navodni incident sa ruskim bombarderima desio se krajem prošle nedelje.

Televizija prenosi da su avioni triput izveli manevar u niskom letu.

​Kapetan broda koji je deo NATO grupe za uklanjanje mina, Piter Ramboer, ispričao je o incidentu na sastanku sa ministrom odbrane Belgije. Prema njegovim rečima, on je dao naređenje da se ne preduzimaju nikakve mere.

„Ne želim da budem osoba koja je izazvala treći svetski rat zbog greške u proceni situacije“, izjavio je kapetan.

O incidentu sa avionima, koji su, prema rečima belgijske mornarice, opremljeni raketama vazduh—zemlja, saopštio je i novi belgijski ministar odbrane Sander Lunes, koji se sastao sa posadom belgijske mornarice.

Izveštaj sa fotografijama koji potvrđuju let aviona iznad broda objavljen je na zvaničnoj stranici ministra odbrane.

Ministar je na svom nalogu na Tviteru pisao toj o situaciji, ističući da to dokazuje na potrebu da se i dalje investira u odbranu. On je takođe objavio link flamanskih medija koji su objavili fotografiju ruskih Su-24, prema kojima se ne može zaključiti da li su avioni proleteli direktno iznad ili u blizini broda.

Belgijska ratna mornarica, koja je objavila fotografije navodnog leta ruskih aviona iznad njihovog broda, pretpostavlja da su oni bili opremljeni preciznim raketama H-25.

U aprilu 2016. godine evropska komanda SAD objavila je snimak i fotografije incidenata na Baltičkom moru, kada su se ruski avioni i helikopteri navodno približili brodu američke ratne mornarice. Američka strana je u to vreme izrazila svoju zabrinutost.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov tada je izjavio da se ruska avijacija udaljila od američkog broda u skladu sa svim bezbednosnim merama. Prema njegovim rečima, putanja leta ruskih aviona prolazila je kroz područje gde se nalazio razarač američke mornarice, na udaljenosti od 70 kilometara od ruske pomorske baze.

Ministarstvo odbrane je više puta izjavljivalo da se svi letovi ruske avijacije sprovode u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora nad neutralnim vodama, ne narušavajući granice drugih država.

Check Also

ISPOVEST ŽENE MIKE ALEKSIĆA: SVE SU TO DOBRO ORGANIZOVALI KROZ INSTITUCIJE SISTEMA, NE DAJUĆI MU PRILIKU DA KAŽE IJEDNU REČ

Mika je strašan borac i verujem da nije kriv. On je čovek koji se ne …