Home / AKTUELNO / POČELO JE! JOANIKIJE OTKRIO PLAN KAO UVOD U OTIMANjE SRPSKIH MANASTIRA I HRAMOVA..

POČELO JE! JOANIKIJE OTKRIO PLAN KAO UVOD U OTIMANjE SRPSKIH MANASTIRA I HRAMOVA..

Zakon o slobodi veroispovesti koji je pripremila crnogorska vlast pravljen je u saradnji sa predsednikom samoproglašenog Kosova Hašijem Tačijem i trebalo bi da bude uvod u otimanje manastira i hramova na Kosovu i Metohiji, izjavio je njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Vladika Joanikije – u nastupu u Srpskoj kući u Podgorici – rekao i da je i Tači pripremio isti propis po kojem manastiri kao kulturna dobra treba da budu prepisani državi, a u tom smislu je napisan i crnogorski.

„Ukoliko predlog zakon bude usvojen u Crnoj Gori nema smetnje da se tako nešto ne uradi i u lažnoj albanskoj državi na Kosmetu. Ovoga puta napadnuto je pravoslavlje i moramo se tome suprotstaviti. Onaj ko to uradi danas potvrdiće da je hrišćanin i da brani svoju veru“, rekao je vladika Joanikije na predavanju o 800 godina Srpske pravoslavne crkve.

Vladika je ocenio da je predloženi zakon neustavan jer ne poštuje odvojenost crkve od države.

Prema rečima vladike Joanikija, iako je ustavom zagarantovana ravnopravnost vere, vlast je odlučila jedino da oduzima hramove i manastire Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, dok je sa ostalim verskim zajednicama potpisala sporazume koji garantuju njihovu imovinu.

„Jedino sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom taj ugovor nije potpisan, nego se njoj preti oduzimanjem imovine. To je obična pljačka i nema nikakve veze sa Ustavom, ali ni sa evropskim vrednostima, kako vlast to kaže, jer toga nigde u svetu nema. Jedna partija je odlučila da pravi svoju crkvu i veru, što je nezamislivo i nigde zabeleženo u svetu“, naglasio je episkop Joanikije.

Crnogorska Vlada je u junu usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti kojim je predviđeno da državna imovina postanu svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice.

(Srna)

Check Also

CENE NEKRETNINA U SRBIJI ĆE PASTI PREKO NOĆI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

VEĆ MESECIMA cene kvadrata u Beogradu i širom Srbije ne prestaju da rastu. Kvadrati u …