Home / AKTUELNO / Roditelji, vodite računa: Evo šta uglavnom sve dečije igraonice nemaju u Srbiji!

Roditelji, vodite računa: Evo šta uglavnom sve dečije igraonice nemaju u Srbiji!

501

Kada bi sve, a ne svaka peta igraonica imala osiguranje, u slučaju povreda deteta roditeljima bi se isplaćivala odšteta od 120.000 do 600.000 dinara

Igraonice za decu uglavnom nemaju osiguranje delatnosti, koje u slučaju povrede deteta u njima mogu da isplate novčanu nadoknadu u zavisno od težine povrede, pokazalo je istraživanje koje je sproveo finansijski portal Kamatica.

Ovo istraživanje je pokazalo da ovu vrstu osiguranja ima svaka peta igraonica.

– Iako povrede u njima nisu redak slučaj, koliko god da je okruženje bezbedno, vi ne možete predvideti ko će koga da gurne i ko će da skoči, ali šta se dešava ukoliko se u igraonici dete povredi, čija je odgovornost, ko će da pokrije troškove lečenja, sve su to problemi koji muče one koji su imali ovakvo iskustvo.

Nažalost, niko ne procenjuje da li je i koliko igraonica bezbedna, a osiguranje dece u igraonicama nije obavezno – navodi se u saopštenju Kamatice.
Primer jedne Beograđanke čije je dete polomilo ruku na rođendanu u jednoj od igraonica je nateralo mnoge roditelje da pri odabiru, provere sa vlasnicima da li poseduju osiguranje dece.

Kamatica je ispratila slučaj ove Beograđanke koja je zahvaljujući tome što je igraonica imala osiguranje od delatnosti na ime odštete dobila 160.000 dinara.
Kako je ona ispričala Kamatici, na isplatu je čekala dva meseca od trenutka kada je prijavila svoj slučaj ali je do isplate je došlo relativno brzo pošto je proces lečenja deteta završen.

Kako tvrdi, procedura možda deluje komplikovano u prvi mah, jer zahteva papirološki deo izveštaja lekara ali to nije ništa negativno. Ukoliko se dete povredi u igraonici koja nema osiguranje, tada je jedini način da dobijete eventualno obeštećenje isključivo sudskim putem.

Osiguranje i postoji da bi se ublažio momenat i zaštite od nesrećnog slučaja ali i ublažava posledice nesrećnog slučaja.
Kamatica savetuje roditeljima da obezno pitaju u igraonici da li imaju osiguranje od odgovornosti delatnosti.

– Igraonica ne mora po zakonu da poseduje takvu vrstu osiguranja, a na vama kao roditelju je odluka da li ćete u takve igraonice voditi svoje dete i rizikovati povrede koje mogu da budu dosta ozbiljne, da pritom ne možete da dobijete odštetu koja u zavisnosti od povrede može biti od 120.000 do 600.000 dinara – kaže se u saopštenju Kamatice.

(Telegraf.rs)

 

Check Also

SIRENE I RAKETE ŠIROM IZRAELA: HAMAS PRETI NOVIM “IZNENAĐENjIMA”, IMAJU I NOVO ORUŽJE

Izrael je obećao da će nastaviti da gađa islamističke frakcije u Gazi uprkos predviđanju američkog …