Home / AKTUELNO / Rusi masovno kupuju napuštena seoska imanja u Srbiji: „Želimo da pečemo srpsku rakiju i proizvodimo organsku hranu!“

Rusi masovno kupuju napuštena seoska imanja u Srbiji: „Želimo da pečemo srpsku rakiju i proizvodimo organsku hranu!“

Više od dvadeset ruskih porodica u poslednje dve godine kupilo je napuštene kuće sa zemljištem u okolini Vrnjačke Banje kako bi proizvodili organsku hranu, meso i pekli rakiju.

500
Napuštena domaćinstva u selima oko Banje postala su interesantna ruskim porodicama jer za manje od 15.000 mogu da dobiju kuću sa imanjem i da brzi metropolski život u Moskvi zamene laganim i spokojnim u Srbiji, a ujedno i zarade.

Svetlana Čudakova je sa suprugom pre dve godine došla na odmor u Vrnjačku Banju, i više se nisu vraćali u Moskvu.

– Videli smo da ima puno napuštenih kuća u Vrnjačkoj Banji. Saznali smo da su u selima čitava domaćinstva napuštena i da se prodaju jeftino. Odlučili smo da otvorimo agenciju za nekretnine i turizam i započnemo posao – kaže Svetlana, vlasnica agencije „Raduga“.

Svetlana je kupila domaćinstvo u selu Gračac, između Vrnjačke Banje i Kraljeva, za 15.000 evra. S obzirom na to da je kuća morala da se renovira, odmah su iskoristili zemlju koju su kupili.

– Posadili smo 130 sadnica šljiva, zatim dunje i kajsije. Želimo da pravimo srpsku rakiju. Rusi je mnogo vole. Pre nas, niko 20 godina nije obrađivao zemlju – začuđeno kaže Svetlana, dodajući da će uskoro postaviti plastenike, a kada srede kuću, onda će uzgajati i mangulice.

Svetlana kaže da su prve kupovine domaćinstava počele sa njihovim prijateljima i poznanicima, a onda i sa ostalima kojima je Vrnjačka Banja interesantna.

Dmitrij i Jevgenija Košeljev i njihov sin Denis pre godinu dana su iz Moskve došli u Vrnjačku Banju i kupili napuštenu zemlju i okućnicu.

500

– Trenutno smo smešteni u Vrnjačkoj Banji, ali krenuli smo sa uređenjem kuće, tako da ćemo se na leto preseliti u nju. Zemlja je neiskorišćena, a plodna. Posvetićemo se poljoprivredi i seoskom turizmu – priča Jevgenija.

Njihov sin Denis, koji je sedmi razred, od septembra je krenuo i u srpsku školu, sviđa mu se i nije mu teško.

– Razumem srpski, a počinjem i da čitam i govorim sve bolje. U školi je još dvoje ruske dece i ne nedostaje mi puno Rusija – zadovoljno kaže Denis.

Poseta ruskog ambasadora

Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji, prilikom poslednje posete Vrnjačkoj Banji, sreo se sa Bobanom Đurovićem, predsednikom opštine, a jedna od tema razgovora je bila i naseljavanje Rusa u ovom delu Srbije.
– Ne samo što Rusi naseljavaju ta domaćinstva, već ih obnavljaju i ulažu u njih. U pitanju su čitave porodice, koje će sa decom živeti u tim selima, a deca će ići u naše škole – kaže Đurović.

Doseljenici u brojkama

15 hiljada evra i manje koštaju kompletna seoska imanja
20 godina niko nije obrađivao zemlju, čemu se Rusi čude
20 ruskih porodica pokupovalo je kuće i okućnice
130 šljiva zasadila je porodica Čudakov da bi pravila rakiju

(Nenad Božović, Blic)

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …