Home / AKTUELNO / RUSI „ZALEDILI“ EVROPU: Iz Mediterana i Crnog mora mogu tući sve što NATO ima u Evropi…

RUSI „ZALEDILI“ EVROPU: Iz Mediterana i Crnog mora mogu tući sve što NATO ima u Evropi…

Amerikanci su zahvaljujući krstarećim raketama „Tomahavk“ dobili rat na Bliskom Istoku bez ozbiljnijih gubitaka, a sa velikog rastojanja su i 1999-te razarali Srbiju i nametnuli joj „Kumanovski sporazum“.

Samo, nemaju više u toj oblasti monopol. Prošle jeseni je Rusija iz Kaspijskog mora krstarećim raketama „Kalibar“ više nego uspešno uništavala skladišta oružja i municije i infrastrukturu Islamske države u Siriji.

Bila je to demonstracija novih mogućnosti Sjedinjenim Državama i NATO.

„Kalibre“ su tada lansirali brodovi „Dagestan“, „Veliku Utjug“, „Grad Svijažsk“ i „Ugljič“. Uzletelo je ukupno 26 raketa. Preletele su oko 1500 kilometara i uništile 11 ciljeva, udarajući najviše tri metra od zadate mete.

„Kalibri“ su tokom leta menjali putanju i za 90 stepeni, a visinu – od 50 do 1800 metara.

„Kalibri“ koje Rusija izvozi imaju domet do 300 kilometara. Zapadne vojne špijunaže su do udara iz Kaspijskog mora smatrale da te rakete – kojima raspolažu Oružane snage RF – imaju domet od 600 do 800 kilometara. I, bile su više nego neprijatno iznenađene kada se pokazalo da lete i celih 1.500 kilometara. Što znači: verovatno i dalje.

Upravo te rakete – odnosno brodovi i podmornice koji ih nose – odsad će stalno „dežurati“ u Mediteranu. Po odluci Vladimira Putina.

Odmah su se nametnula dva pitanja. Zbog čega? I: šta će sve biti u njihovom dometu?

Na Zapadu su već izračunali da „Kalibri“ iz Sredozemnog mora stižu do svih evropskih članica NATO osim Portugala i Islanda jer „dobacuju“ i do Madrida i do juga Engleske i Skandinavije. U njihovom radijusu su i faktički cela Saudijska Arabija i severna Afrika.

„Kalibri“ mogu biti lansirani i ispod vode. Povrh svega: praktično i sa svake tačke u Crnom moru.

Te krstareće rakete mogu da lete i samo pet metara iznad tla, što ih čini nevidljivim za radare.

Na stalno dežurstvo „Kalibara“ u istočnom Mediteranu odmah je odreagovao komandant Ratne mornarice SAD u Evropi i Africi admiral Džejms Fogo.

Rekao je: „Spremni smo da se branimo od ruskih brodova sa krstarećim raketama „Kalibar“. Ali, mi ne želimo konflikt sa drugim zemljama koje su vojno prisutne u regionu“.

Nezvanično, rakete „Kalibar“ imaju krajnji domet oko 2.500 kilometara.

Zasad ih nose podmornice klase „Jasenj“ i „636“, kao i ruske fregate klase „11356“ i drugi ratni brodovi.

Check Also

Dr KON NAJAVIO RIGOROZNE MERE: IMUNIZACIJA ĆE BITI OBAVEZNA, A SLEDI JOŠ JEDNA PROMENA..!

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i …