Home / AKTUELNO / SRPSKO ČUDO: NOVI TERENAC SRPSKE VOJSKE, HAMERI I UVAZI SU ZA NjEGA MAČJI KAŠALj! (VIDEO)

SRPSKO ČUDO: NOVI TERENAC SRPSKE VOJSKE, HAMERI I UVAZI SU ZA NjEGA MAČJI KAŠALj! (VIDEO)

Vozilo je namenjeno za teške terenske uslove, 4 puta 4 pogonske konstrukcije, uz dodatnu nosivost od 1.400 kilograma plus 1.700 kilograma vuče dodatnog sredstva. Planirane su i razne vrste nadogradnji za potrebe jedinica, službi i rodova Vojske Srbije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je promociji i test vožnji novog terenskog vozila Zastava NTV na terenskom poligonu Centra Nacionalne vozačke akademije NAVAK.

Ministar Vulin je, nakon što je imao priliku da se na poligonu uveri u performanse ovog vozila, istakao da će Ministarstvo odbrane učiniti sve da se Vojska Srbije oprema novim vozilima, novim naoružanjem i novim sredstvima, saopštilo je Minisatrstvo odbrane Srbije.

– Vojska Srbije ne sme da zaostaje u tehnološkom smislu ni za jednom drugom armijom u našem okruženju. Kao što vidite, mi se trudimo da na prvom mestu kupujemo domaću pamet, domaće proizvode, kupujemo ono što naša odbrambena industrija sama može da sprovede – naglasio je ministar Vulin.

Vozilo „Zastava TERVO”, dodao je ministar odbrane, je nešto što je zaista dobra vest za Vojsku Srbije, ukoliko pokaže dobre karakteristike.

– Ja se nadam da ćemo već do kraja godine moći da uvedemo “nultu seriju” i samim tim uvedemo ovo vozilo u naoružanje Vojske Srbije – naglasio je ministar Vulin.

Govoreći o novom terenskom vozilu Zastava NTV, v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je istakao da je reč o vozilu koje zajednički razvijaju Vojnotehnički institut i fabrika “Zastava TERVO”.

– Vozilo je napravljeno u dve varijante, po zahtevu taktičkog nosioca Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, a po svim karakteristikama u svetskom je vrhu i apsolutno prevazilazi sve što je do sada za tu namenu na raspolaganju Vojsci Srbije.

Imamo namere da vrlo široku flotu raznih starih vozila, kao što su “puh”, “pincgauer”, kao i razna “tamova” vozila zamenimo. To je flota koja je već zastarela i niti su karakteristike na sadašnjem zahtevanom nivou, niti je rentabilno u njih ulagati – istakao je pomoćnik ministra Miloradović dodajući da sistem odbrane ima veoma krupne ambicije prema ovom vozilu.

U kostrukcionom smislu, naglasio je Miloradović, izabrane su komponente i glavni podsistemi renomiranih svetskih proizvođača najviše klase, a ostalo su uradili naši inženjeri, stručnjaci i radnici u preduzeću “Zastava TERVO”.

– U konstruktorskim ispitivanjima vozila su prešla više od 2.000 kilometara, i poligon na kome se nalazimo ima te potrebne uslove za odgovarajuća naprezanja konstrukcije vozila da bi se konstruktori uverili u njihove karakteristike i eventualno predvideli odgovarajuće promene.

Vozilo ulazi u završna ispitivanja radi uvođenja u naoružanje, i očekuje se da se taj proces završi pre kraja ove godine i da se uđe u „nultu seriju”, odnosno opremanje Vojske Srbije – istakao je pomoćnik ministra Miloradović.


Check Also

ĐILAS: ZAŠTO JE U MARTU OVE GODINE UMRLO 50% VIŠE LjUDI, NEGO PROŠLE GODINE?! (VIDEO)

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je danas ministra zdravlja Zlatibora Lončara …