Home / AKTUELNO / TERORISTIČKI NAPAD U GORAŽDEVCU- Pucano na srpske kuće, izrešetan i zapaljen automobil kao i spomenik žrtvama NATO bombardovanja!

TERORISTIČKI NAPAD U GORAŽDEVCU- Pucano na srpske kuće, izrešetan i zapaljen automobil kao i spomenik žrtvama NATO bombardovanja!

U Goraždevcu je jutros rano pucano na nekoliko kuća, vozila i spomenik koji se nalaziu centru tog metohijskog sela, povređenih nije bilo.

kosovo- policija- specijalci

Na FB stranici radio Goraždevca –Radio Gorazdevac 102.5 mHz objavljena je ova vest: PUCNjAVA U GORAŽDEVCU OKO 02:50h, JEDAN AUTOMOBIL U PLAMENU NAKON ŠTO JE IZREŠETAN, POLICIJA NA LICU MESTA. PREMA NAJNOVIJIM SAZNANjIMA SPOMENIK U CENTRU GORAŽDEVCA JE ZAPALjEN A METKOVI SU PRONAĐENI I U VRATIMA KUĆE JEDNOG OD MEŠTANA.

Tanjug je preneo da je pucano na na kuću petočlane porodice Petrovićna koju je ispaljeno pet hitaca iz vatrenog oružja, a jedan metak pronađen je u kupatilu kuće, kao i da su napadači pokušali da zapale spomen obleležje u selu, da je spomenik demoliran i da je u incidentu jedan automobile zapaljen.

„Kosovska policija“ je obavila uviđaj, a direktor kancelarije za KiM Marko Đurić „osudio je jutrošnji napad albanskih ekstremista i pozvao Srbe da sačuvaju prisebnost i da ne odgovaraju na provokacije“.

„Nedvosmislen cilj napada je zastrašivanje srpskog stanovništva na KiM kako bi se prinudilo na iseljavanje, a kristalna noć u Goraždevcu ima sva obeležja terorizma“, naveo je Đurić u saopštenju medijima i pozvao međunarodnu zajednicu da na ovu situaciju reaguje sa najvećom ozbiljnošću.

KM NOVINE prenose:

„Pucnjima iz automatskog oružja u 2.45 časova porušen je spomenik žrtvama NATO bombardovanja, koji se nalazi u centru sela“, rekao je Srni član Privremenog veća opštine Peć sa izmeštenim sedištem u Goraždevcu Ranko Zdravković.

Prema njegovim rečima, razbojnici su pir počeli tako što su prvo pucali na kuću Saše Petrovića, zatim su zapalili automobil Srboljuba Kolašinca, potom su pucali na kuću Milunke Bukumirić, da bi na kraju ispalili više rafala na trafiku Draška Vuksanovića.

500

On je dodao da u napadima niko nije povređen, ali je pričinjena znatna materijalna šteta, pošto su kuće Petrovića i Milunke Bukumirić pogođene sa više rafala.

Zdravković je naveo da su u trenutku napada u kućama spavale porodice Petrović i Bukumirić, ali u sobama sa suprotne strane.

Odmah posle napada, policija je izašla na lice mesta, zatvorila saobraćaj kroz Goraždevac, ali se prema Zdravkovićevim rečima – na tome i završilo.

Zdravković ističe da su meštani Goraždevca uznemireni, jer je ovo „treći ili četvrti napad“ na meštane, koji, prema njegovom mišljenju, ima za cilj da podstakne iseljavanje ove jedine srpske sredine u regionu Peći.

SAOPŠTENjE DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE

SRAMOTNO REAGOVANjE VLADE NA DIVLjANjE ALBANSKIH TERORISTA

Jedina reakcija vlasti na divljanje albanskih terorista u Goraždevcu, rafale ispaljene na srpske kuće, rušenje spomenika žrtvama NATO bombardovanja, paljevinu vozila, jeste izjava predsednika Vlade kojom konstatuje stanje, izražava očekivanje da će međunarodna zajednica ovaj događaj da „ozbiljno shvati“ i „nadu da će počinioci biti utvrđeni“.

Od Vlade Srbije se ne očekuje verbalna osuda albanskog terorizma i progona Srba, niti izražavanje nade u korektno postupanje međunarodne zajednice, već konkretni potezi i mere kojima se štite Srbi na Kosovu i Metohiji i interesi države Srbije.

Potpuna je besmislica izražavati nadu da će međunarodna zajednica da otkrije aktere poslednjeg terorističkog napada. Ona to nije učinila ni sa počiniocima zločinačkog streljanja srpske dece u Goraždevcu, koji se dogodio pre dvanaest godina.

Od Vlade se očekuje da pokaže odlučnost, obrati se Savetu bezbednosti UN, povuče sve predstavnike Srba iz institucija tzv. Republike Kosova i obavesti visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku Federiku Mogerini da suspenduje Briselski sporazum, prekida tzv. briselski dijalog.

Vlada je dužna da promeni dosadašnju neuspešnu politiku rešavanja pitanja Kosova i Metohije i zahteva da se budući razgovori vode pod okriljem Ujedinjenih nacija i po principu „ništa nije dogovoreno, dok se sve ne dogovori“, uključujući pitanje statusa KiM.

(Tanjug)

 

 

Check Also

CENE NEKRETNINA U SRBIJI ĆE PASTI PREKO NOĆI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

VEĆ MESECIMA cene kvadrata u Beogradu i širom Srbije ne prestaju da rastu. Kvadrati u …