Home / AKTUELNO / ZAEV RUŠI SVE ISPRED SEBE, RUSI NEMOĆNI: Evo šta sprovodi kako bi ozvaničio ulazak Makedonije u NATO..

ZAEV RUŠI SVE ISPRED SEBE, RUSI NEMOĆNI: Evo šta sprovodi kako bi ozvaničio ulazak Makedonije u NATO..

Makedonski premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev sastao se sa liderima vodećih stranaka.

Zaev je nakon sastanka izjavio da s predsednikom opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim nije postigao dogovor oko referenduma o imenu te zemlje.

MIA prenosi da je Zaev dodao da će referendum i pored toga biti sproveden.

“I pored toga što danas popodne nije postignut dogovor oko referenduma ostaje ono što je dogovoreno u prepodnevnom delu razgovora: oko zakona za finansiranje političkih partija, oko tehničke vlade po Pržinskom konceptu i oko Državne izborne komisije (DIK)”, kazao je Zaev.

Prema Zaevu, Mickoski “laže da želi da Makedonija postane članica EU i NATO” pošto neće da uputi poziv glasačima VMRO-DPMNE da na referendumu glasaju prema sopstvenom ubeđenju, dodavši da lider opozicije “nije uspeo da prepozna trenutak”.

Iz SDSM je potom stiglo saopštenje za medije da je “umesto budućnosti u EU i NATO, Mickoski izabrao da ostane u mračnoj prošlosti, na strani kriminala, izolacije, mraka”.

“Ponavljam, Mickoski je protivnik NATO i EU i time je pokazao da je izdajnik nacionalnih interesa Republike Makedonije”, saopštio je zvaničnik SDSM Kostadin Kostadinov.

Pre obraćanja Zaeva, njegov koalicioni partner i lider Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti takođe je rekao da lideri na sastanku nisu uspeli da se dogovore oko referendumskog pitanja.

MIA prenosi da je Mickoski nakon sastanka izjavio da su glavne razlike između vladajućih stranaka i opozicione VMRO-DPMNE bile oko referendumskog pitanja, dodavši da je stav njegove stranke bio da referendumsko pitanje mora da bude jednoznačno, kako to predviđa zakon.

“Ne možemo da se složimo sa pitanjem koje ima više značenja. Pitanje treba da se odnosi samo na dogovor”, kazao je Mickoski.

Zaev je prošle nedelje izjavio da bi pitanje na referendumu koji bi trebalo da se održi na jesen moglo da glasi „Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke“?

Check Also

Dr KON NAJAVIO RIGOROZNE MERE: IMUNIZACIJA ĆE BITI OBAVEZNA, A SLEDI JOŠ JEDNA PROMENA..!

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i …