Home / AKTUELNO / ZAPAD SPREMA NOVI UDAR NA SRBE: Predsednica Hrvatske posle susreta sa Junkerom i papom- „Referendum Srba ilegalan, Dejtonski sporazum poništiti!“

ZAPAD SPREMA NOVI UDAR NA SRBE: Predsednica Hrvatske posle susreta sa Junkerom i papom- „Referendum Srba ilegalan, Dejtonski sporazum poništiti!“

500
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je nakon susreta sa Žan Klod Junkerom izjavila da su posebno razgovarali o stanju u BiH.

Ona je dodala da je izrazila zabrinutost poslednjim zbivanjima i trendovima u toj državi.

„Zamolila sam Junkera i uopšte Komisiju da se više usredsedi na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU, nego u uređenju države kako bi zaista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresovani za poziciju hrvatskog naroda, kako bi svi bili doista ravnopravni na celoj teritoriji BiH“, rekla je.

Što se tiče nedavnog referenduma u Republici Srpskoj, predsednica je rekla da je stav Komisije da je taj referendum ilegalan i protivan Dejtonskim ugovorima, prenosi Hina.

Istakla je da očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti pitanjima BiH.

Grabar-Kitarović je rekla da je s Junkerom razgovarala i o potrebi promene Dejtonskog sporazuma.

„Lično smatram da je Dejtonski sporazum i ovako i onako već izmenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmakli smo se od tog Dejtona. Nužno je sad usredsrediti se na to šta se dogodilo i koliko su ti amandmani uticali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti tri naroda u BiH, jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani, nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebalo da budu“, rekla je ona.

Kazala je i da veruje „da ćemo u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD“, prenosi HINA.

(Tanjug)

Check Also

CENE NEKRETNINA U SRBIJI ĆE PASTI PREKO NOĆI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

VEĆ MESECIMA cene kvadrata u Beogradu i širom Srbije ne prestaju da rastu. Kvadrati u …