Home / AKTUELNO / ZAPANJUJUĆI SNIMAK IZ LIBIJE: DIREKTAN POGODAK AMERIČKE RAKETE- OKLOP RUSKE ZVERI IZDRŽAO EKSPLOZIJU (VIDEO)

ZAPANJUJUĆI SNIMAK IZ LIBIJE: DIREKTAN POGODAK AMERIČKE RAKETE- OKLOP RUSKE ZVERI IZDRŽAO EKSPLOZIJU (VIDEO)

Američka protivtenkovska raketa „TOW“ pogodila je sovjetski tenk T-62 u Siriji, ali tenk nakon eksplozije nije oštećen.

Ispod videa, koji je objavljen na internetu, navodi se da su napad na tenk, koji pripada vladinoj vojsci, izveli teroristi. ​

Sudeći po snimcima, navođeni projektil pogodio je centralni deo vojnog vozila. Došlo je do eksplozije, ali tenk nije oštećen spolja. U opisu tvita navodi se i da je posada preživela napad.

Sovjetski tenk T-62, koji je proizveden na bazi tenka T-55, proizvodio se u SSSR-u od 1962. do 1975. godine. Smatra se da je to prvi tenk u svetu serijske proizvodnje sa glatkom cevi.

Glavno naoružanje tenka T-62 bio je potpuno stabilizovani top 2A20 od 115 mm koji su razvili sovjetski inženjeri kako bi povećali borbeni efekat svojih topova i omogućili razvoj jače granate. Probojnost potkalibarnog penetratora na udaljenosti od 1000 m je oko 228 mm homogenog čelika.

Na istoj udaljenosti, kumulativna granata probija 495 mm homogenog čeličnog oklopa. Top može ispaljivati i 9K116 Bastion vođenu raketu koja je ista kao i ona za T-55 samo je prilagođena većem topu. Iako je top u potpunosti stabilizovan, zbog loše optike i opreme preciznost gađanja iz pokreta je vrlo mala.

Za razliku od tenkova T-55, T-62 ima malo deblji oklop, ali ne može da se nosi sa savremenim granatama i topovima zapadnih tenkova. Tu manu je donekle ublažila mogućnost postavljanja eksplozivno-reaktivnog oklopa.

T-62 koristi isti motor kao i njegov prethodnik T-55, a to je V-55-5 dizel motor koji razvija 580 KS. Zbog istog motora, a veće mase, maksimalna brzina mu je 50 km/h uz specifičnu snagu od 14,5 ks/t.

Check Also

CENE NEKRETNINA U SRBIJI ĆE PASTI PREKO NOĆI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

VEĆ MESECIMA cene kvadrata u Beogradu i širom Srbije ne prestaju da rastu. Kvadrati u …