Home / IZA KULISA / Salcburška kocka: Veštački je proizvedena, ali niko ne zna ko je to uradio, niti kako se našla u procepu starom 20 miliona godina!

Salcburška kocka: Veštački je proizvedena, ali niko ne zna ko je to uradio, niti kako se našla u procepu starom 20 miliona godina!

 

kocka-salcburska

Naučnici ne mogu pouzdano da odgovore na pitanje šta je tačno ovo što vidite, a kad je tako, uvek postoje nenaučnici da to pokušaju umesto njih.

Bila je 1885. godina kada je radnik jedne austrijske livnice po imenu Rajdl lomio blok lignita koji je iskopan negde u Volfsegu. Otvorio je pukotinu u rudi i u njoj pronašao gvozdenu kocku čudnog izgleda, sa mnoštvom rupa i šavova, neobične boje i fisure po sredini. Zajedno, uz dozvolu kompanije, odneli su je u muzej Hajmataus u Beču.

Naredne godine, rudarski inženjer Adolf Gurlt je objekat prijavio bonskom Društvu prirodnjačke istorije, napominjući da je obavijen tankim slojem rđe i da ima specifičnu gravitaciju od 7,75.

Teži 785 grama, a dimenzije su mu 67 x 67 x 47 milimetara. Četiri strane su relativno ravne dok su preostale dve, koje su na suprotnim stranama jedna od druge, konveksne. Prilično duboki žleb ide oko celog objekta.

Šta je ovo? Niko pouzdano ne može da odgovori na ovo pitanje.

Gurlt je tvrdio da se radi o meteoritu. Međutim, buduća istraživanja su ovo u potpunosti negirala.

 

Analize koje su izvršene sredinom šezdesetih godina prošlog veka od strane Bečkog muzeja prirodnjačke istorije nisu pronašle nikakve tragova nikla, hromijuma ili kobalta u gvožđu, što je definitivno isključilo kao mogućnost da je u pitanju nebesko telo, a oborena je i hipoteza da se radi o piritu.

Ustanovivši da se radi o veštački napravljenom proizvodu nepoznatog porekla, od materija stare barem 60 miliona godina, a zbog niskog sadržaja magnezijuma, počelo se tvrditi da se radi o odbačenom gvožđu, te da je nekada korišćen kao balast u ranom rudarstvu.

Ni ovo nije u potpunosti prihvaćeno, pošto se takođe veruje i da se nalazila u procepu starom 20 miliona godina.

Naravno, kao i obično kada nauka ne zna da da odgovor, javljaju se nenaučnici koji “znaju”.

Tako neki tvrde da se radi o ostatku vanzemaljskog broda ili njihovog satelita koji je pao na Zemlju u vrlo davnoj prošlosti kada su nam oni dolazili u posetu;

drugi pak veruju da nije u pitanju deo broda već vanzemaljski skupljač podataka namerno instaliran u planinu koji u sebi krije arhivirane informacije o događajima na našoj planeti;

treći misle da se radi o dokazu da je nekada davno postojala vrlo napredna zemaljska civilizacija koja je uništena u kataklizmi.

Šta je u pitanju, pokazaće vreme. Mada, možda ne za naših života.

(Telegraf.rs)

 

Check Also

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: NUKLEARNI OTPAD SAKRIVEN U KURŠUMLIJI (VIDEO)

Nuklearni ili radioaktivni otpad sakriven u Kuršumliji! Ko je kriv za ovu ekološku katastrofu? Prava …