Home / IZA KULISA / ŠOKANTNA OTKRIĆA SRPSKOG ISTORIČARA: SRBI NISU SLOVENI, OVDE SU BILI PRE SVIH- OVO JE ISTINA (VIDEO)

ŠOKANTNA OTKRIĆA SRPSKOG ISTORIČARA: SRBI NISU SLOVENI, OVDE SU BILI PRE SVIH- OVO JE ISTINA (VIDEO)

Jedno od glavnih pitanja naše antike jeste kako su Srbi dobili ime. Na ovo pitanje danas odgovara istoričar Miodrag Milanović koji u emisiji Autohtonisti daje objašnjenje

-Spali ili Spori, naziv koji se odnosi na Srbe, sebe su, kako pišu Prokopije i Pseudo-Mavrikije, prozvali slavnima radi pobeda nad Rimljanima.

Ova imena ranosrednjovekovni hroničari i istoričari zapisuju kao Sklabenoe. Sklabinoe, Sklavine ili jednostavno Sklabe a njihove arhontije nazivaju sklabinijama.

Grčki istoričari ne prevode na svoj jezik njihovo ime nego, na osnovu njihove hvale, daju im ime, pogrčeno, Slavni.

Ovi Slavni, da ih nazovemo njihovim imenom, ne mogu biti Sloveni jer se ovi, s izuzetkom njihovih vojni sa Avarima protiv Vizantije, ne mogu podičiti nekim pobedama protiv Imperije.

Slavni mogu biti samo Sarmati jer niz imperatora je uzimao prefiks „sarmatikus” označavajući važnost pobede protiv velikog neprijatelja. Srbi su, kao što je poznato starinom Sarmati.

A već početkom ranog srednjeg veka imamo i nova pominjanja Srbije u doba Vizantije, gde Miodrag Milanović navodi:

-Justinijan je uzeo prefiks avaricus, ne neki drugi, što opet govori o tome da Sloveni ne bejahu od nekog posebnog značaja za geostrategiju Rima, naprotiv.

Jordan koristi naziv Sklava izjednačavajući njihovu narodnu pripadnost sa Venetima i Antima: „Ovi ljudi, kako već napisasmo na početku našeg nabrajanja naroda, proistekli su iz jednog zajedničkog a sada nose tri imena.

To su Veneti, Anti i Sklavi” koje hroničar Fredegar ubraja u narod Srba (Serborum).

Kako i zašto su Srbi sa Balkana u vremenu 5-7 veka i kasnije proglašeni Slovenima i zašto je srpska istorija postala opšteslovenska gde se srpsko ime ne pominje.

Zašto naši istoričari negiraju srpsku bogatu istoriju pozne antike i ranog srednjeg veka?

Pogledajte video:

(Helmcast,Webtribune.rs)

Check Also

620.000 VOJNIKA ANTANTE RAZARALO JE SRBIJU A ONDA JE NA NJIH KRENULO 62.000 SRPSKIH VOJNIKA- OVO SE DOGODILO

“Jeremija pali topa, zatresla se sva Evropa…”, pre tačno 100 godina, 15. septembra moj pradeda …