Home / SPEKTAR / Američki naučnici: Antarktik se topi, čovečanstvo je prešlo tačku bez povratka

Američki naučnici: Antarktik se topi, čovečanstvo je prešlo tačku bez povratka

kraj sveta smak armagedon potop

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji  upozoravaju da je topljenje ledenog pokrivača na zapadnom Antarktiku pokrenuto i da je nezaustavljivo.

Američki naučnici upozoravaju da je klima promenjena i da je čovečanstvo „prošlo tačku sa koje nema povratka“.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji (iz NASA) upozoravaju da je topljenje ledenog pokrivača na zapadnom Antarktiku – nezaustavljivo, nakon što su proučili podatke sakupljenje u poslednjih 40 godina.

Poslednje ispitivanje pokazuje da šest ledenjaka koji se otapaju u Admunsenovomore – rapidno nestaju. Ledeni „plašt“ na zapadnom Antarktiku ključan je za rast nivoa mora i sadrži 2.2 miliona kubnih kilometara leda, odnosno čini deset odsto ukupnog volumena leda na Antarktiku.

Ako bi se taj led otopio, nivo mora „porastao“ bi za čak 4.6 metara, što bi dovelo do potapanja obalnih gradova.
Šest ledenjaka u zapadnom Antartktiku sadrže dovoljno vode da nivo mora poraste za 1.2 metra. Studija objavljena u časopisu „Nauka“ Univerziteta u Vašingtonu predviđa da će se jedan od ledenjaka urušiti i otopiti za 200 do 500 godina.

Njegov nestanak može, potom, dovesti do nestanka cele zapadne ledene ploče. Podizanje nivoa mora moglo bi da dovede u opasnost na desetine miliona domova i da izazove štetu od nekoliko milijardi.

Ranija predviđanja govorila su da će nivo mora porasti za 98 centimetara do 2100. godine. Ipak, nova istraživanja daju malo više vremena čovečanstvu da nađe način da uspori klimatske promene.

 

(Kurir)

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …