Home / SPEKTAR / U HRVATSKOJ SAM IZDAJNIK JER SAM SPASIO SRPSKU SVETINJU I POMOGAO SRBIMA! Ovo je jedini Hrvat sa ORDENOM SPC (VIDEO)

U HRVATSKOJ SAM IZDAJNIK JER SAM SPASIO SRPSKU SVETINJU I POMOGAO SRBIMA! Ovo je jedini Hrvat sa ORDENOM SPC (VIDEO)

hiti

– Niko od nas ne može da kaže da je čistokrvni Srbin, Hrvat ili Slovenac. Otkud mi znamo s kim su se ispod šljive viđale i ljubavisale naše babe, prababe ili tetke. Možda je to bio neki Mađar, Nemac, Hrvat, a možda baš i Srbin – kaže jedini Hrvat sa Orednom SPC

Ivan Hiti (70) profesor iz Varaždina jedini je Hrvat sa ordenom Srpske pravoslavne crkve! Njega je 19. februara 2013. godine patrijarh Irinej odlikovao Ordenom Svetog cara Konstantina, zbog herojskog dela, kada je tokom rata u Hrvatskoj odbio da zapali Vladičanski dvor SPC u Pakracu.
Kako prenosi “Informer” Hiti umesto da uništi vredno crkveno blago odlučio je da spase knjige, slike i ikone neprocenjive vrednosti, a kako kaže od tada ga u Hrvatskoj smatraju izdajnikom, izgubio je posao, svi su mu okrenuli leđa i prezreli ga.

– Kasno uveče, oko 22 sata, 6. februara, dobio sam naredbu od zapovednika da rano ujutru idem u Pakrac i benzinom spalim imovinu SPC. Na trenutak sam se skamenio i ukočio, ali odmah sam znao da taj zadatak neću ispoštovati – kaže za ovaj list Hiti o događaju koji se dogodio pre 24 godine.hiti 1– Otišao sam u Pakrac i prvo što sam video je oštećen Vladičanski dvor, a književno i umetničko blago bilo je razbacano po dvorištu. Ikone su bile zatrpane snegom, spisi garavi od granata i bombi. Tada u Pakracu nije bilo života, niti ljudi, osim ponekog brigadira. Gradom se širio miris paljevine. I crkva je bila minirana. Odlučio sam da ne izvršim naređenje i da se vratim u jedinicu – kaže on.– Uz lažno opravdanje da idem po oružje, opet sam otišao u Pakrac sa još nekoliko mojih momaka, kamionima i kolima. Sve što sam mogao spasao sam iz crkve i odneo u Univerzitetsku biblioteku u Zagrebu. Nisam ni pomislio koliki ću danak platiti zbog ovog gesta. Bio sam vređan i pljuvan u lice – priseća se Ivan.

On otkriva da su ga zbog ovog gesta ljudi često pitali da li je on Srbin ili Hrvat, a kako kaže, uvek im je odgovarao vickastim odgovorom:

– Niko od nas ne može da kaže da je čistokrvni Srbin, Hrvat ili Slovenac. Otkud mi znamo s kim su se ispod šljive viđale i ljubavisale naše babe, prababe ili tetke. Možda je to bio neki Mađar, Nemac, Hrvat, a možda baš i Srbin.

Pogledajte video:

 

(Telegraf.rs)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …