Home / TEMA DANA / BIVŠI KOMANDANT ARMIJE BIH: ZA NAORUŽAVANjE SREBRENICE SMO KORISTILI „HUMANITARNE LETOVE“

BIVŠI KOMANDANT ARMIJE BIH: ZA NAORUŽAVANjE SREBRENICE SMO KORISTILI „HUMANITARNE LETOVE“

„VEČERNjE novosti“ su objavile da su došle do strogo poverljivog dopisa, iz 1996. godine, koji otkriva da je u Srebrenicu, za vreme njene demilitarizacije, dopremana velika količina oružja armiji BiH.

Prema navodima pomenutog lista, do 7. maja 1995. godine u Srebrenicu, koja je tada bila demilitarizovana zona, vazdušnim mostom koji je u to vreme predstavljan kao isključivo humanitarni, za vojnike Armije BiH dopremljena je značajna količina naoružanja.

Ovo se navodi se u poverljivom dopisu ratnog komandanta Armije BiH Rasima Delića u koji su „Novosti“ imale uvid.

Dalje se navodi da je dopis Skupštini BiH 30. maja 1996. poslao tadašnji komandant Armije BiH, a u njemu stoji da je vojnicima dopremljeno 374.982 metka, 436 raznih bombi, 131 tromblon, 44 lansera, 292 lansera RPG7, 59 mina za ručni bacač, jedan raketni lanser od 107 mm, 28 raketa.

U dokumentu se dodaje da je vojnicima putem vazdušnog mosta dopremljen i laser „crvena strela“, plus 275 mina od 60mm, 24 zolje, 740 mina od 82 i 122mm.

Za svakodnevne potrebe i nagrade najboljim borcima u Srebrenicu je iz Sarajeva stiglo i 350.000 maraka, a za „fond šehida“ 308.000 maraka, navodi se u dopisu, tvrde „Novosti“.

„Ovoliko sredstava nije dobilo Goražde, a sa daleko manje sredstava branilo se Sarajevo 1992. i 1993. godine“, naveo je Delić u dokumentu.

Delić se u dopisu žali da su nelojalna borba za vlast i podele po tom osnovu, loš odnos MUP-a i Armije BiH, ubistva neistomišljenika i političkih protivnika, ratno profiterstvo, kriminal i loša organizacija odbrambenih snaga bili ozbiljni unutrašnji razlozi koji su doveli do pada Srebrenice u julu 1995.

Kao „pozitivne rezultate“ on pominje masakre nad Srbima 1992. godine, ne samo u srebreničkom kraju, već i u cijelom Podrinju, od Skelana do Zvornika.

„Orić nije smio pješice u Srebrenicu“

Prema navodima lista, Delić u dopisu spominje i Nasera Orića.

„Kada je riječ o Oriću, on je predložio da dođe sa političkom delegacijom Srebrenice da se razjasne kontroverzne informacije. Trebalo je da se vrati helikopterom 7. maja 1995. godine, ali je zamolio da ostane i da ide u drugoj grupi u kojoj su bili slušaoci Visoke vojne škole.

Kao što sam već rekao, helikopter je 7. maja srušen. Poslije udesa, i pored naređenja, nije htio – nije smio da ide pješice u Srebrenicu, tražeći borbeni helikopter, što nije moglo da se obezbijedi, jer mi ih ni danas nemamo“, napisao je Delić.

Check Also

OTKRIVAMO: NIJE SLUČAJNOST ŠTO SU I MILOŠEVIĆ I ĐINĐIĆ IZGUBILI GLAVU ZBOG KOSOVA (VIDEO)

Da li je u titoističkoj epohi bilo nepoželjno obeležavati verske praznike? Da li gotovo istovremene …