Home / TEMA DANA / Da li se ostvaruje najveći strah Turske: Šta se to dogovaraju Rusi i Kurdi?!

Da li se ostvaruje najveći strah Turske: Šta se to dogovaraju Rusi i Kurdi?!

500

U poslednjih nekoliko godina, Ankara je pokvarila odnose sa mnogim zemljama a sukob sa Moskvom će samo pogoršati situaciju.

Ako Rusija podrži Kurde, Ankara će se potpuno uplesti u sukobe na domaćem ali i na međunarodnom terenu.

Potencijalni ruski savez sa Kurdima bi imao kobne posledice za Tursku i to bi bila „apsolutna noćna mora“ zaErdogana, koji će morati da vodi rat na dva fronta – u zemlji i inostranstvu, piše nemački list Der Tagešpigl.

Turski predsednik se ubrzano izoluje od drugih zemalja i brzo gubi prijatelje na međunarodnoj sceni.
„Bez problema sa komšijama“, bila je politička maksima Ahmeta Davutoglua, kada je preuzeo dužnost turskog ministra spoljnih poslova u 2009. godini.

Šest godina kasnije postalo je jasno da odnose Turske sa susednim zemljama gotovo u potpunosti karakterišu problemi i sporovi. U poslednjih nekoliko godina, Ankara je pokvarila svoje odnose čak i sa bivšim saveznicima poput Izraela i Egipta, i izgubila svoj uticaj na Bliskom istoku i Severnoj Africi, okružujući se neprijateljima, piše u članku.

Ipak, sirijski Kurdi i dalje su jedan od najvažnijih žarišta Bliskog istoka. Oni imaju bliske veze sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koju Ankara doživljava kao veću pretnju nego Islamsku državu.

Nekoliko nedelja vladine snage su se borile protiv Kurda u jugoistočnim delovima zemlje a u vojnoj ofenzivi je poginulo više od 100 ljudi.

Prema pisanju lista, kurdsko pitanje postaje još komplikovanije za Ankaru s obzirom na sukob sa Rusijom.

Ako Moskva odluči da podrži kurdske snage, domaći politički problemi Turske će doći na novi nivo i oterati zemlju u potpuni haos, piše u članku.

Selahatin Demirtas, vođa kurdske opozicione Narodne demokratske stranke (HDP), u službenoj je poseti Moskvi, gde se sastao sa Sergejom Lavrovom.

Ruski šef diplomacije dao je podršku Demirtasovoj stranci i naglasio da se stav Moskve prema Ankari nije promenio otkada je, pre mesec, turska vojska srušila ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

Dvojica političara osudila su obaranje ruskog aviona, dodavši da taj slučaj ne sme stati između dva naroda.

“Naš stav prema takvoj akciji bio je da sankcionišemo tursku administraciju zbog ruskog avionakoji je bio na antiterorističkoj misiji, ali to se nikako ne odnosi na turski narod”, poručio je Lavrov.

“Otvoreno smo rekli i kritikovali akciju naše Vlade kada je ruski avion oboren. Problemi između država mogu se pojaviti, ali uvek moramo ostaviti otvorena vrata i pokušati ih riješiti demokratskim putem”, dodao je Demirtas.

Snažne kritike u Turskoj

Vođa kurdske stranke još je izjavio da je svrha njegove posete pomiriti Rusiju i Tursku, pokrenuti neku vrstu paralelne diplomatije u korist Turaka koji žive u Rusiji i poboljšati trenutno loše odnose dveju zemalja. Rekao je kako je njegova stranka sada treći najjači parlamentarni blok u Turskoj i kako je zbog toga normalno da deluje na međunarodnom, ali i regionalnom nivou.

“Demirtasova poseta Moskvi izazvala je snažne kritike u Turskoj. Premijer Ahmet Davutoglu i lideri vodećih opozicionih stranaka – Republikanske narodne stranke i Nacionalističke stranke – saopštili su da je vreme izabrano za posetu je pogrešno i da Demirtas nije trebao stati uz Ruse u presudnom trenutku. Službeni stav Turske glasi: obaranje ruskog aviona bio je opravdan potez i nema šanse da će se Vlada izviniti”, javio je Al Džazirin reporter Hashem Ahelbara iz Istanbula.

“Postoji još jedan element te priče: većina turskih stranaka, naročito vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP), i ranije su kritikovale Narodnu demokratsku stranku, tvrdeći da je na neki način povezana s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) i da se mora distancirati od te grupe kako bi ostala na političkoj sceni. Zato se očekuje da će biti još tenzija i da će odnosi između vladajuće i prokurdske Narodne demokratske stranke biti dodatno pogoršani”, javio je Ahelbara.

(Al Jazeera, sputniknews.com)

Check Also

UZIMAJU SVO SRPSKO ZLATO: U TOKU VELIKA SEOBA KINEZA U EVROPU- BOR JE PRVI GRAD KOJEG UZIMAJU! (VIDEO)