Home / TEMA DANA / EVROPSKI MEDIJI ALARMIRAJU JAVNOST: DOLAZE „CRNI DANI“ ZA KOSOVO I ŠIPTARE! EVO ZBOG ČEGA

EVROPSKI MEDIJI ALARMIRAJU JAVNOST: DOLAZE „CRNI DANI“ ZA KOSOVO I ŠIPTARE! EVO ZBOG ČEGA

Ukoliko Žozep Borel bude izabran na mesto šefa diplomatije EU, to bi moglo da dovede do komplikacija, zbog činjenice da Španija ne priznaje Kosovo.

U okviru bloga koji se bavi EU samitom i imenovanjima na vodeće pozicije EU institucija, evropski portal „Politiko“ navodi da bi španski ministar spoljnih poslova, ukoliko bude izabran na mesto novog šefa EU diplomatije, bio i novi posrednik u dijalogu Srbije i takozvanog Kosova, koji za cilj ima normalizaciju odnosa.

„Komplikacije u vezi sa mogućim Borelovim imenovanjem, pored optužbi za pronevereni novac i za loše poslovanje nemačke ministarke Ursule fon der Lajen, samo su još jedna primer koji govori u prilog tome da EU lideri nisu potpunosti razmotrili posledice svojih izbora“, navodi „Politiko“.

U tekstu se navodi i da Španija ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, zbog sopstvene zabrinutosti u vezi sa separatističkim pokretima, uključujući i onaj u Kataloniji.

Lideri EU dogovorili su da istaknu kandidaturu Ursule fon der Lajen za novog šefa Evropske komisije, objavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na svom profilu na Tviteru.

Za šefa Evropskog saveta kandidovan je belgijski premijer Šarl Mišel, za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel, a za predsednicu Centralne banke kandidovana je šefica MMF-a Kristin Lagard.

Check Also

UDARNO! BUJANOVAC PRIPOJEN ZAJEDNICI ALBANSKIH OPŠTINA- EVO ŠTA SE KRIJE..!

Pristupanje opštine Bujanovac regionalnoj Zajednici albanskih opština koja okuplja sve veće gradove u okolnim državama …