Home / TEMA DANA / GENERALNI SEKRETAR UN UPOZORIO SVET! MINUT DO DVANAEST JE: „SVET ĆE IZGUBITI KOČNICU ZA NUKLEARNI RAT!“

GENERALNI SEKRETAR UN UPOZORIO SVET! MINUT DO DVANAEST JE: „SVET ĆE IZGUBITI KOČNICU ZA NUKLEARNI RAT!“

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog porasta tenzija između nuklearnih država.

Gutereš je upozorio da će, istekom važenja ugovora o raketama srednjeg dometa (INF) u petak „svet ostati bez kočnice za nuklearni rat koja je od neprocenjive vrednosti“.

„Ovo će verovatno povećati, a ne smanjiti pretnju koju predstavljaju balistički projektili“, rekao je Gutereš novinarima, dodajući da snažno ohrabruje SAD i Rusiju da produže važenje takozvanog sporazuma „Novi START“ da bi obezbedili stabilnost i vreme za pregovore o budućim merama kontrole naoružanja, prenosi Rojters.

Gutereš je takođe rekao da brine zbog rastuće ekonomske tenzije između SAD i Kine.

Generalni sekretar je upozorio na mogućnost nastanka dva konkurentska bloka – svakog sa sopstvenom dominantnom valutom, trgovinskim i finansijskim pravilima, sopstvenim internetom i strategijom za veštačku inteligenciju, kao i sa suprotstavljenim geopolitičkim i vojnim stanovištima.

(Tanjug)

Check Also

OSEDLALI SU NAS I TERAJU U KAS, DO KRAJA, DOK SE NE MOŽE PA JOŠ DALJE- NE MARI, NIJE DO NAS, NE MOŽEMO MI TU NIŠTA, ŽIVI ČOVEK I NA ČETIRI NOGE..?

Piše, Mihajlo Medenica Gde smo, rode voljeni? Poznajemo li se još po čemu osim po …