Home / TEMA DANA / GLAVNI AMERIČKI OBAVEŠTAJAC KRIVI PUTINA I NAJAVLjUJE: Rat na Balkanu IZBIĆE ove godine!?

GLAVNI AMERIČKI OBAVEŠTAJAC KRIVI PUTINA I NAJAVLjUJE: Rat na Balkanu IZBIĆE ove godine!?

Glavni američki obaveštajac Den Kouts najavljuje novo balkansko krvopoliće i to u ovoj godini, a kao glavne aktere vidi Srbe i Albance.

Ako se to desi, kaže, biće kriv predsednik Rusije Vladimir Putin. U izveštaju Nacionalne obaveštajne agencije SAD za 2019. godinu, koji se bavi bezbednosnim rizicima u celom svetu, predviđa se oružani sukob na Zapadnom Balkanu. S obzirom na to da stoji da će ga inicirati Rusija (da bi zaustavila napredak država regiona ka NATO i EU) potpirivanjem međuetničkih tenzija, jasno je da su pre svega mislili na Srbe i Albance, jer su među ta dva naroda tenzije ubedljivo najizraženije.

Autor izveštaja je lično direktor NCI i prvi među američkim obaveštajcima Den Kouts, koji je direktno optužio Putina da će izazvati novi rat na Balkanu. Zajedno sa njim Kouts očigledno cilja i američkog predsednika Donalda Trampa prema kojem već duže iskazuje otvoreno neprijateljstvo.

Naime, ukoliko bi se ostvario njegov krvavi scenario, ne samo da bi ozloglašena američka duboka država (rušitelji Trampa) mogla da optuži Putina, već bi i sabotirala Trampov plan za rešavanje problema Kosova, iz kog je šef Bele kuće debelo zalegao. Time bi naravno Tramp bio prikazan kao potpuno nesposoban.

U delu obimnog izveštaja NCI, Balkan je obrađen na stranama 39 i 40, a Kouts između ostalog najavljuje sledeći scenario:

– Zapadni Balkan će gotovo sigurno biti pod rizikom od nasilja nižeg inteziteta, ali i mogućeg otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine. Rusija će nastojati da iskoristi etničke tenzije i visok nivo korupcije da ometa sposobnost zemalja u regionu da se kreću ka EU i NATO.

Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da su Koutsove reči cinične.

– Oni sada žele da utiču i na Trampa, iako ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi SAD ušle u sukob sa Rusijom. Izveštaj je ciničan jer su upravo Amerika i Zapad izazvali ratne sukobe na prostoru bivše Jugoslavije i bombardovali Srbiju, dok Rusija niti je izazvala sukobe, niti je u njima učestvovala – kaže Anđelković.

Pucanj u prazno

Nekadašnji ambasador u UN Vladislav Jovanović smatra da je namera ovog izveštaja da balkanske narode dodatno zastraši Putinom, dok se istovremeno revanšira Trampu za sve sukobe koji tinjaju između njih dvojice:

– Kouts očigledno koristi Putina kao strašilo za narode Balkana kako bi se oni što više i što brže približili NATO. To je svakako loša stvar za naše narode, jer se tako poigravaju sa njihovim političkim interesima. Međutim, iako on preti upaljenom žiškom na Balkanu, olakšavajuća okolnost je što taj čovek nema podršku Trampa.

Dekan Fakulteta za bezbednost Miroslav Bjegović poručuje da je pretnja ratom američkog obaveštajca pucanj u prazno.

– Bezuspešan pokušaj Koutsa, koji želi unapred sa osudi rusiju za mogući rat na Balkanu iako je celom svetu poznato da su za prethodni sukob na prostoru SFRJ upravo odgovorne SAD, koje i danas vuku sve konce po pitanju nezavisnosti tzv. kosovske države. Ovakvim potezima želi da se stavi do znanja srpskom rukovodstvu i narodu da će za sva buduća krizna dešavanja biti odgovorne Rusija i Vlada Srbije.

Check Also

VERUOVIĆ: VUČIĆ SE VANREDNO OBRAĆA ZBOG DANILA, POKUŠAVA DA GA SPASE (VIDEO)

Razlog zbog kojeg Aleksandar Vučić večeras pravi vanrednu emisiju je pokušaj da spasi sina Andreja …