Home / TEMA DANA / HOJT JI SE OGLASIO I OTKRIO ŠTA SRBIJU I VUČIĆA ČEKA U BERLINU! DA LI JE OVO ULTIMATUM KAO 1914?

HOJT JI SE OGLASIO I OTKRIO ŠTA SRBIJU I VUČIĆA ČEKA U BERLINU! DA LI JE OVO ULTIMATUM KAO 1914?

Bivši zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Brajan Hojt Ji rekao je da Srbija mora jasno da odluči da li ide prema EU ili Rusiji, jer nije moguće želeti članstvo u dve različite organizacije u isto vreme.

Bivši zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Brajan Hojt Ji rekao je da sastanak u Berlinu, 29. aprila neće biti „sad ili nikad“.

Hojt Ji je rekao da sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija u Berlinu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom nije presudan za dijalog Beograda i Prištine, ali jeste prilika za razgovor.

„Dajem zasluge Nemačkoj i ostalim zemljama koje i dalje organizuju ovakve sastanke na kojima se diskutuje o narednim koracima. Nadam se da će se iskreno i detaljno diskutovati o narednim koracima Srbije i Kosova i da će se dogoditi neki napredak, nešto novo… Mislim da priča o podeli teritorija po etničkoj liniji nije dobra — pragmatično, politički, diplomatski — to nije nešto o čemu treba razgovarati“, rekao je Ji, prenosi „Glas Amerike“.

On je na skupu „Rešavanje nerešivog na Zapadnom Balkanu“ u Vašingtonu rekao da Srbija mora jasno da odluči da li ide prema EU ili Rusiji, jer nije moguće želeti članstvo u dve različite organizacije u isto vreme.

Kako je ocenio, to nema smisla jer se obema organizacijama šalju zbunjujući signali i istovremeno usporava sopstveni put.

„Dakle, nije reč o tome da nemate legalnu mogućnost, već nije efikasno. Nema ničeg lošeg u odnosima Srbije s Rusijom, nema razloga da se to prekida, ali ako Srbija želi da postane članica EU, mora jasno to da kaže da se ne bi stvarale tenzije — jer spoljna politika u tom slučaju mora da bude usaglašena sa EU, a ne sa nekom drugom zemljom, alternativnim strateškim partnerom“, ocenio je Ji.

Govoreći o proširenju EU do 2025. godine, Ji je rekao da to nije realno i da je štetno što se Zapadni Balkan pretvara da sprovodi reforme, a EU da su iste sprovedene.

„Nema potrebe da se odustaje od evrointegracija, ali važno je biti iskren o tome kakvi su izgledi na tom putu. Zato što pretvaranje da je to izvesno i da neke zemlje mogu da postanu članice 2025. godine, ne samo da odmaže onima koji treba da sprovedu reforme, nego i ohrabruje kleptokrate, korumpirane zvaničnike da kažu ljudima da će se članstvo desiti za dve, tri, pet godina i daje im više kiseonika nego što zaslužuju“, rekao je Ji.

On je dodao da međunarodna zajednica trenutno nema jasnu strategiju za Zapadni Balkan i da EU i SAD regionu ne pridaju značaj koji bi trebalo, kao i da je važno da EU i SAD, imaju jedinstveni pristup.

„Takođe, moramo znati da ako ne reagujemo odmah — stvari će postati mnogo gore“, zaključio je Ji.

Podsetimo, Hojt Ji je već izazvao dosta bure u srpskoj javnosti svojim stavovima o dve stolice na kojima Srbija sedi.

Check Also

VERUOVIĆ: VUČIĆ SE VANREDNO OBRAĆA ZBOG DANILA, POKUŠAVA DA GA SPASE (VIDEO)

Razlog zbog kojeg Aleksandar Vučić večeras pravi vanrednu emisiju je pokušaj da spasi sina Andreja …