Home / TEMA DANA / IPAK JE SVE BILA PREVARA VEKA- ŠEŠELJ SE KONAČNO RAZOTKRIO: Kosovu dati sve, a od “Zajednice srpskih opština” nema ništa..

IPAK JE SVE BILA PREVARA VEKA- ŠEŠELJ SE KONAČNO RAZOTKRIO: Kosovu dati sve, a od “Zajednice srpskih opština” nema ništa..

Kosovu se može dati sve osim države, izjavio je predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj.

On je objasnio da to znači davanje maksimalne autonomije za Albance u južnoj pokrajini, ali i identičan status za 12 srpskih opština na KiM.

Za Šešelja je, kaže, to jedina varijanta kompromisnog rešenja za status Kosova i Metohije.

”Neka Albanci imaju svoj novac, svoju policiju, svoje pasoše, neka budu u svim sportskim asocijacijama… Mogu da imaju sve, osim države”, rekao je Šešelj za TV Pink i naveo da bi u tom slučaju Srbija mogla da zadrži granične prelaze i zaštitu vazdušnog prostora.

Šešelj je ukazao da u svetu postoje modeli koji bi mogli da se primene i u slučaju KiM i kao primer naveo Farska ostrva i Olandska ostrva.

Lider radikala smatra da Zajednica srpskih opština neće biti formirana do 4.avgusta kada ističe rok koji je EU odredila Prištini za njeno uspostavljanje, kao i da albanska strana neće prihvatiti kompromisno rešenje za KiM osim ako, kaže, zapad to ne nametne.

”Kako stvari stoje, od formiranja ZSO nema ništa i mislim da vlast u Beogradu to ni ne očekuje. Albanci ne žele kompromis već kapitulaciju Beograda i priznanje Kosova, a svaka vlast koja bi to uradila bila bi odstranjena na smetliste istorije. Zato ne verujem da će vlast u Srbiji popustiti po pitanju nezavisnosti”, kazao je Šešelj.

On je uveren i da o kosovskom pitanju sve ‘konce u rukama’ drže SAD i Velika Britanija, dok Evropska unija, kaže, ima sporednu ulogu.

Upitan da prokomentariše medijske navode da je jedna američka kompanija potpisala ugovor sa kosovskim bezbednosnim snagama o kupovini vojnih vozila, Šešelj je rekao da Amerikanci jedva čekaju da nekom prodaju oružje.

”To je vrsta lakog naoružavanja i to nama ne predstavlja opasnost, ali je trend opasan i upozoravajući. Ako su sad spremni da im daju lako naoružanja, sutra će im dati tenkove i ko zna šta još”, naveo je Šešelj uz ocenu da iza svega krije težnja SAD-a na duže staze budu remetilački faktor u Evropi.

Lider radikala se osvrnuo i na izjave predsednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejmana Ugljanina u vezi sa otkazivanja posete kosovskog ministra Bedžeta Pacolija Sandžaku, ocenuivši da je Ugljaninova politika ”ludačka i nenormalna” i da se sve vrti oko njegove ministarske fotelje.

”U Srbiji mu je sve dobro i potaman kad je ministar i kad može bahato da se ponaša, ali kada nije u ministarskoj fotelji onda mu je u Srbiji sve užasno. Njega primati u vladu je ponižavajuće i degutantno”, kaže Šešelj i dodao da bi Pacolijeva poseta bila provokacija Srbije.

(Tanjug)

Check Also

RUSKI ANALITIČAR: POSLEDNJI DANI EVROPE SU POČELI- OVO SU RAZLOZI I ČINJENICE..

Evgenij Satanovski je siguran da će evropske zemlje rasti i širiti sve vrste sujeverja, sekti, …