Home / TEMA DANA / KADA GENERAL HAFTAR OČISTI LIBIJU DOLAZI GADAFI- RUSI IZA SCENE SPREMAJU LIBIJU PO SIRIJSKOM MODELU

KADA GENERAL HAFTAR OČISTI LIBIJU DOLAZI GADAFI- RUSI IZA SCENE SPREMAJU LIBIJU PO SIRIJSKOM MODELU

Sejf el Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog lidera Muamera el Gadafija, nalazi se u libijskom gradu Zintan, rekao je šef Odeljenja za kriminalne istrage pri Glavnom tužilaštvu Libije Sadik el Sur.

Prema njegovim rečima, dvojica ruskih državljana iz Fonda za zaštitu nacionalnih vrednosti uhapšena su zbog toga što su dva puta posetili Sejfa el Islama Gadafija u njegovoj kući u Zintanu. Oni su osumnjičeni da su pokušali da utiču na predstojeće izbore u Libiji.

„On je u gradu Zintan. Živi u jednoj od kuća. Tamo je na slobodi, ali kod nas je za njim raspisana poternica“, rekao je Sur.

Na leto 2017. godine naoružana grupacija „Abu Bakr el Sidik“, koja je otela i gotovo šest godina držala sina bivšeg libijskog lidera, saopštila je da je Sejf el Islam bio oslobođen.

Prema navodima te grupacije, Sejm el Islam Gadafi je oslobođen „u skladu sa sveopštom amnestijom koju je objavio libijski parlament (na istoku zemlje)“. Nije bilo poznato gde se sve to vreme nalazio Sejf el Islam.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda je posle vesti o oslobađanju Gadafijevog sina tražio da se on ponovo uhapsi na osnovu sudskog naloga iz 2011. godine.

Na proleće prošle godine predstavnici Gadafijevog sina su saopštili da Sejf el Islam namerava da se kandiduje na izborima u Libiji za predsednika države.

Posle svrgavanja režima Moamera Gadafija 2011. godine ustanici su ubili libijskog lidera, kao i njegovog sina Muatasema. Gadafijev sin Hamis je poginuo tokom bombardovanja Trupolija, a Sejf el Islam, jedan od najpredanijih Gadafijevih saradnika, bio je zarobljen.

U julu 2015. godine bio je osuđen na smrt. Gadafijev sin Sadi je pobegao u Niger, ali je predat novim libijskim vlastima 2014. godine. Gadafijeva kćerka Ajša, kao i njegova supruga i sinovi Muhamed i Hanibal su uspeli da se spasu zajedno s decom, pobegavši u Alžir koji im je pružio azil.

Check Also

POSLE JERUSALIMA, HAMAS RAKETIRAO I TEL AVIV- ERDOGAN KREĆE NA IZRAEL! PRETI DA ĆE MOBILISATI CEO ISLAMSKI SVET! (VIDEO)

Sukob izraelske vojske i Hamasa kulminirao je večeras raketnim udarima na glavni grad Izraela Tel …