Home / TEMA DANA / Kako je Putin saterao Zapad u mišju rupu: Od zlikovca do pravog vođe i borca protiv terorizma

Kako je Putin saterao Zapad u mišju rupu: Od zlikovca do pravog vođe i borca protiv terorizma

putin

Početkom 2015. strani političari su o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu govorili kao o protivniku Zapada i “zlikovcu” nalik onima iz filmova o Džejmsu Bondu.

Ipak, tokom godine su se okolnosti promenile pa sada priznaju da je Putin jak vođa i smatraju ga glavnim borcem protiv terorizma, piše analitičar britanskog lista Dejli ekspres.

“Godina je za ruskog predsednika počela najnapetijim odnosima sa Zapadom od vremena Hladnog rata”, piše analitičar, prenosi Sputnjik.

Putina su optuživali za invaziju na Ukrajinu, rušenje malezijskog “boinga” iznad Donjecka, za upad ruskih vojnih aviona u britanski vazdušni prostor i za politička ubistva.

 

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je više puta opovrgavalo ovakve optužbe, što je u zapadnim medijima bilo shvaćeno kao antizapadna pozicija.

“Ali dogodilo se nešto zbog čega se međunarodno shvatanje Putina preokrenulo za 180 stepeni. U poslednjih nekoliko meseci suprotstavljanje ’gvozdenog čoveka’ terorističkoj organizaciji DAEŠ (takozvana Islamska država) donelo mu je mnoštvo pristalica”, piše analitičar.

On navodi da od momenta kada je Ruska Federacija počela svoju kampanju za uništavanje DAEŠ-a, odnos prema Putinu se veoma promenio.

“I zaista, u novembru je stari protivnik Rusije – Sjedinjene Američke Države – objavio dogovor Baraka Obame i Vladimira Putina o političkoj tranziciji koja može da okonča građanski rat u Siriji. Sada Putina, čoveka koga se Zapad plašio i nije ga prihvatao, slušaju i zapadni lideri i obični ljudi”, navodi analitičar.

 (Tanjug)

 

Check Also

VERUOVIĆ: VUČIĆ SE VANREDNO OBRAĆA ZBOG DANILA, POKUŠAVA DA GA SPASE (VIDEO)

Razlog zbog kojeg Aleksandar Vučić večeras pravi vanrednu emisiju je pokušaj da spasi sina Andreja …