Home / TEMA DANA / „MISLITE DA JE „SLUČAJNO“ OTKRIVEN POLOŽAJ AMERIČKIH NUKLEARNIH RAKETA U EVROPI? EVO KAKAV SE PAKLENI PLAN KRIJE IZA SVEGA…“

„MISLITE DA JE „SLUČAJNO“ OTKRIVEN POLOŽAJ AMERIČKIH NUKLEARNIH RAKETA U EVROPI? EVO KAKAV SE PAKLENI PLAN KRIJE IZA SVEGA…“

„Slučajno“ objavljivanje informacija o tačnim mestima gde se čuva američko nuklearno naoružanje u Evropi nije nikakva novost, kaže vojno-politički komentator Miroslav Lazanski.

U izveštaju Parlamentarne skupštine NATO slučajno su obelodanjene informacije o tačnim mestima gde se čuva američko nuklearno oružje.

Prema navodima „Vašington posta“, izveštaj je objavljen još u aprilu pod nazivom „Nova era nuklearnog obuzdavanja“, ali je, ubrzo nakon izlaska u javnost, on obrisan, budući da se u njemu navodi i gde je tačno locirano blizu 150 nuklearnih bojevih glava u Evropi.

Reč je o šest lokacija — šest baza: Klajne Brogel u Belgiji, Buhel u Nemačkoj, Avijano i Gedi Tore u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj.

Lazanski podseća da se u vezi sa nuklearnim bojevim glavama u Gedi Tore, još u vreme agresije NATO na SRJ 1999. godine, vodila velika polemika u italijanskim novinama, jer je izbila afera,zbog toga što tamo Amerikanci drže nuklearno oružje, a lokalna vlast o tome nije imala pojma.

– Dakle, manje-više svi su to znali, oni koji treba da znaju. Da li je javnost u ovim gradovima to znala, to je sad drugo pitanje.

Zašto je to sada izašlo, verovatno je i disciplina u NATO-u, što se tiče zaštite informacija, vremenom popustila. Ali ako mislite da obaveštajne službe stranih zemalja koje to interesuje nisu znale – znale su. Samo je pitanje da li je to javnost znala – kaže on.

– Naravno da objavljivanje takvog podatka može da uzburka javnost u tim zemljama i to bi moglo da dovede do nekih protesta.

Međutim, pitanje je ko je te informacije pustio u javnost – da li oficiri iz evropskih NATO zemalja ili je reč o propustu Kanađana i Amerikanaca, ističe Lazanski.

Ako je to radila neka informativna služba gde su oficiri iz NATO zemalja u Evropi, moguće je da se objavljivanjem takvih informacija javnost, na neki način, početno upozorava šta bi značio dolazak novih američkih raketa srednjeg dometa u Evropu, smatra on.

– Moguće je i da je obična tehnička greška i da je to procurilo zbog nemara i neprofesionalizma, jer i to se dešava velikim vojnim sistemima.

Moguće je i da je namera da se javnost pripremi za dolazak novih američkih raketa u Evropu ili da se upravo alarmira protiv tog dolaska – zaključio je Lazanski.

Check Also

POSLE JERUSALIMA, HAMAS RAKETIRAO I TEL AVIV- ERDOGAN KREĆE NA IZRAEL! PRETI DA ĆE MOBILISATI CEO ISLAMSKI SVET! (VIDEO)

Sukob izraelske vojske i Hamasa kulminirao je večeras raketnim udarima na glavni grad Izraela Tel …