Home / TEMA DANA / NEVLADINE ORGANIZACIJE U SRBIJI OTKRILE INFORMACIJE: EU je raskrstila sa Vučićem! EVO ZBOG ČEGA..

NEVLADINE ORGANIZACIJE U SRBIJI OTKRILE INFORMACIJE: EU je raskrstila sa Vučićem! EVO ZBOG ČEGA..

„Nema iznenađenja u tome što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti prisutan na Paradi pobede u Moskvi, uprkos sukobu Rusije i Evropske unije, kao što nema ni istinskih evropskih integracija Srbije“, kaže za Danas istoričarka Dubravka Stojanović u odgovoru na pitanje kako vidi predstojeću posetu i prisustvo predsednika države na vojnoj paradi u Rusiji.

Prema njenim rečima, evropske integracije u Srbiji postoje samo do one mere koju glasači Aleksandra Vučića mogu da podnesu, s tim što se, kako kaže, i tu došlo negde do kraja.

– Dalje integracije koje bi podrazumevale suštinske reforme, od vladavine prava do odnosa prema Kosovu – niko ni želi. Tako da se suštinska politika današnje Srbije potpuno, u ključnim temama, poklapa sa Putinovom. Dakle sve je „u redu“, a ovakvih poteza biće sve više što je trenutak da se „evropske politike“ i dokažu sve bliži – zaključuje Dubravka Stojanović.

Aleksandar Vučić je juče najavio da će u ponedeljak, 7. maja, biti u Ankari na sastanku sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, nakon čega, 8. i 9. maja, putuje u Rusiju na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

– Poseta predsednika Vučića mora se sagledavati u kontekstu njegove, rekla bih, trenutno veoma nezahvalne pozicije. Pod pritiskom je da napokon potpiše obavezujući sporazum o Kosovu – smatra Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Kako navodi, Vučićeva taktika balansiranja i traženja kompromisnog rešenja očigledno više ne opstaje.

– Poseta Moskvi, druga u veoma kratkom vremenskom rasponu, prvenstveno ima cilj da proveri da li Moskva ostaje na istoj poziciji kada je reč o Kosovu. On sigurno računa na odugovlačenje, u čemu Rusija ima presudnu ulogu. Pritisak elita koje ga okružuju traže istorijsko „NE“, što bi za Srbiju bilo pogubno. Za samog predsednika to bi bio kraj povlašćenog odnosa sa EU, posebno sa Nemačkom – zaključuje Sonja Biserko.

Check Also

VERUOVIĆ: VUČIĆ SE VANREDNO OBRAĆA ZBOG DANILA, POKUŠAVA DA GA SPASE (VIDEO)

Razlog zbog kojeg Aleksandar Vučić večeras pravi vanrednu emisiju je pokušaj da spasi sina Andreja …