Home / TEMA DANA / OTKRIVENI ZAPANJUJUĆI PODACI: Posle 2000. uništeno više naoružanja i vojne opreme nego tokom NATO agresije 1999.

OTKRIVENI ZAPANJUJUĆI PODACI: Posle 2000. uništeno više naoružanja i vojne opreme nego tokom NATO agresije 1999.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da vojska Srbije sistematski uništavana posle 2000. godine i da je u to vreme uništeno više naoružanja i vojne opreme nego tokom NATO agresije 1999. godine.

Vulin je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o vojnom obrazovanju u Skupštini Srbije rekao da je posle 2000. godine uništeno blizu 32.000 komada naoružanja i vojne opreme, uključujući 200 tenkova, 121 oklopni transporter, 215 komada artiljerijskog oružja, 23.132 streljačkog oružja i 9.218 protivavionskih raketa strela 2M.

„NATO ni izbliza nije uspeo da uništi ovoliko. Vojska je planski uništavana, rasformirane su jedinice, najistaknutiji oficiri terani u penziju ili Hag. To je i najteže nadoknaditi, ljude i poverenje. To je ono što mi vraćamo i sa čime se borimo“, rekao je Vulin reagujući na obraćanje poslanika Nove stranke Zorana Živkovića koji je upitao koliko je oružja uništeno do 2003. godine.

Vulin je istakao da su tih godina „hiljade oficira i podoficira u naponu snage“ terano u penziju.

„Zašto vi niste kupili nijedan MiG? Kupili ste raketa za ukupno osam miliona evra, zar mislite da se time može ratovati? Mi danas kupujemo za desetine miliona evra“, kazao je Vulin.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković je prethodno na skupštinskoj sednici rekao da se on ne protivi ulaganju u vojsku, ali da je kupovina MiG-ova velika farsa.

„Srbija mora da ima jaku armiju usmerenu na ono što je naša strategija odbrane. MiG-ovi koji ne lete ni posle godinu dana i MiG-ovi iz Belorusije koji neće poleteti ni posle dve godine nisu moderno naoružanje, to nema nikakve veze sa životom, to je jedna farsa kao i cela ova vlast“, rekao je Živković.

On je kazao da je u parlamentu danas doživeo da se se vređaju ljudi koji su pošteno radili svoj posao dok su se kako je rekao, mnogi pod „kvarc lampama“ krili u vreme bombardovanja 1999. godine.

„Ne dopuštajte da političari koji su se krili u vreme bombardovanja, sada brinu za ovu vojsku“, rekao je Živković prisutnim predstavnicima Vojske Srbije.

Na njegovo izlaganje reagovala je poslanica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović koja je ocenila da je Živković uvredio dostojanstvo parlamenta, vojske Srbije i Republike Srpske kao i dobrovoljce, rezerviste i narod Republike Srpske Krajine.

„Trebalo je da ga upozorite, ne može tako da govori, ovo su reči za ustaški sabor, a ne za srpski parlament“, rekla je ona obraćajući se predsedavajućem.

Za repliku se javio i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović koji je rekao da je Živković relativizovao bombardovanje rečenicom da je Srbija bombardovana zato što je imala nenormalnu vlast.

„To ni Hašim Tači ni Franjo Tuđman ne bi rekli, kako vas nije sramota da tako nešto izjavite“, kazao je Đukanović, na šta je replicirao Živković ocenjujući da mu patriotizam neće meriti „neko ko se krio i od svoje senke“.

Check Also

TURSKA PONOVO U BOJU ZA KOSOVO! ERDOGAN NAJAVLJUJE OFANZIVU ZA MASOVNO PRIZNANJE: EVO ŠTA STOJI IZA SVEGA

Taman se slegla prašina oko najave da bi Grčka mogla da prizna Kosovo, a duhove …