Home / TEMA DANA / PREDVIĐANJA AMERIČKIH SLUŽBI ZA KRAJ 2016-te: Balkan postaje „Evropska arena“ Rusije i Zapada!

PREDVIĐANJA AMERIČKIH SLUŽBI ZA KRAJ 2016-te: Balkan postaje „Evropska arena“ Rusije i Zapada!

Američki institut za strategijska predviđanja Stratfor procenjuje da je Balkan još jedna “evropska arena” koja će privući pažnju Rusije i Zapada u poslednjem kvartalu ove godine.
balkan-rat
– Posle spornog referenduma u Republici Srpskoj koji je održan uprkos odluci Ustavnog suda BiH, pripreme za dalje poteze bosanskih Srba u cilju učvršćivanja njihove autonomije na uštrb federalnih institucija dovešće do tenzija među etničkim grupama u toj zemlji – naveo je Stratfor u svojim prognozama za četvrti kvartal 2016.

– To će za sada ostati sukob niskog intenziteta, ali podrška Moskve srpskom stavu i mogućnost izbijanja etničkih trvenja pruža Rusiji još jednu arenu za posredovanje u pregovorima sa Evropljanima i Amerikancima – smatra američki institut.

U međuvremenu, kako se predviđa, Evropska unija će verovatno dozvoliti zemljama duž balkanske migrantske rute da granice zadrže zatvorenim, kako bi obeshrabrile migrante u pokušaju da dopru do tog bloka.

Debata u EU će, prognozira Stratfor, krenuti i u pravcu pružanja veće finansijske pomoći zemljama u Africi i na Bliskom istoku, kako bi se tamošnje vlade podstakle da učine više u sprečavanju emigracije stanovništva.

Tokom poslednjeg kvartala 2016. godine, Evropska unija će debatovati i o svojoj politici u pogledu Rusije, navodi se u predviđanjima američkog instituta, uz ocenu da će to, još jednom, izneti na videlo unutrašnje podele zbog politike tog bloka prema Moskvi, posebno kad je reč o sankcijama vezanim za krizu u Ukrajini.

– Sankcije će ostati na snazi u četvrtom kvartalu, ali zamor od sankcija i intenzivno lobiranje Rusije u Evropi podstaći će žustru debatu o tome kako pristupiti glasanju o ruskim sankcijama početkom 2017. godine i da li razmotriti njihovo delimično ublažavanje u zamenu za napredak u poštovanju Protokola iz Minska – naveo je Stratfor.

Američki institut prognozira i da će u poslednjem kvartalu tekuće godine tri glavna faktora uticati na zategnute odnose između Rusije i Zapada – odbrojani dani administracije predsednika SAD Baraka Obame, predstojeće glasanje EU o sankcijama protiv Rusije i ekonomski stres uz raspravu u budžetu u Kremlju.

Moskva će, navodi Stratfor, iskoristiti razjedinjenost EU u nastojanju da izdejstvuje ublažavanje sankcija, apelujući na zemlje koje su otvorenije za mogućnost smanjenja kaznenih mera kao što su Italija, Grčka, Mađarska, Slovačka i Kipar.

– Sjedinjene Američke Države će, međutim, nastaviti da pritiskaju države članice EU da produže sankcije, sve dok Rusija ne preduzme više koraka u cilju primene sporazuma iz Minska – zaključuje američki institut.

Svetska ekonomija ostaje slabašna, dodaje se u analizi i kaže i da će SAD, i dalje jedina svetska super-sila, izabrati novog predsednika na izborima koji će više nego ikad oblikovati spoljnu politiku SAD.

– Razlog je što u pristupu dvoje kandidata postoje oštre razlike, a oba kandidata su saglasni da SAD moraju očuvati svoju hegemoniju, mada se ne slažu oko toga kako to postići – objašnjava Stratfor.

– Jedan kandidat smatra da SAD moraju igrati onu ulogu u svetu kakvu su nasledile od kraja Drugog svetskog rata i to onu kojom su efikasnije sprovodile svoju moć kroz savezništva, povezanost u svetskoj trgovini i selektivne intervencije – dodaje se u izveštaju.

– Drugi kandidat podržava oslanjanje na sopstvene stvari u odnosu na globalizam, uz stav da SAD i njihovi saveznici moraju da brane sopstvene interese umesto da nepotrebno sebi vezuju ruke bezbednosnim “kišobranima” i svetskim trgovinskim paktovima – ističe američki institut.

(Tanjug. Beta)

 

Check Also

UDARNO! BUJANOVAC PRIPOJEN ZAJEDNICI ALBANSKIH OPŠTINA- EVO ŠTA SE KRIJE..!

Pristupanje opštine Bujanovac regionalnoj Zajednici albanskih opština koja okuplja sve veće gradove u okolnim državama …