Home / TEMA DANA / RUSI OTKRILI: EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO TURCI ZARATE PROTIV HAFTARA

RUSI OTKRILI: EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO TURCI ZARATE PROTIV HAFTARA

Slanje turskih snaga u Libiju nateraće NATO da se umeša, a protiv njih će biti arapske države, zbog unutrašnjeg konflikta, pa će unutrašnji konflikt prerasti u regionalni, rekao je Sputnjiku bivši načelnik glavne uprave za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije general-pukovnik Leonid Ivašov.

„Evropljani, neke članice NATO-a, u ratu u Libiji podržavaju Vladu nacionalnog jedinstva protiv maršala Halife Haftara. Oni su varili tu kašu pod rukovodstvom Amerikanaca. Oni će na neki način učestvovati, na primer u isporukama naoružanja specijalcima“, rekao je Ivašov.

Prema njegovim rečima, na Haftarovoj strani će se naći „solidne arapske države“, počevši od Egipta.

„I tada će konflikt prerasti u regionalni“, smatra ekspert.

On sumnja da će turske snage presudno uticati na rešenje konflikta. Oni nemaju najsavremeniju tehniku i već su pokazali na severu Sirije da nemaju neku želju za ratovanjem „na tuđoj teritoriji za neke nejasne interese“, smatra Ivašov.

Visoki rizik
„Nema sumnje da će parlament prihvatiti njegov zahtev… Mislim da će to biti automatski, njegova partija ima većinu u parlamentu, tako da ne mislim da će to izazvati veća pitanja“, rekao je Bužinski.

Prema njegovim rečima, Erdoganu je potrebno odobrenje parlamenta za upotrebu vojske, „kako bi realizovao svoje obaveze pred“ Vladom nacionalnog jedinstva koju predsednik Turske podržava. Ekspert sumnja da će podrška Turske biti od koristi.

„Ne znam koliko će ona biti efikasna“, naglasio je Bužinski.

Turska podržava Vladu nacionalnog jedinstva Fajeza Saradža u Libiji i već joj je poslala vojne zalihe, uprkos embargu na oružje Ujedinjenih nacija, navodi se u izveštaju stručnjaka UN prošlog meseca.

Krajem novembra Erdogan i predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajez Saradž, koji kontroliše samo deo zemlje, potpisali su memorandume o saradnji u vojnoj oblasti i međusobnom razumevanju o pomorskim zonama.

Check Also

UDARNO: SITUACIJA IZMIČE KONTROLI U POJASU GAZE- PRETI TOTALNI RAT!

Palestinske snage ispalile su stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake vazdušne napade na …