Home / TEMA DANA / SRPSKI ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Hrvati mogu udariti na Srbe, a Zapad sprema krvavi džumbus.. (VIDEO)

SRPSKI ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Hrvati mogu udariti na Srbe, a Zapad sprema krvavi džumbus.. (VIDEO)

U emisiji „Ćirilica“ na TV „Hepi“ gosti su bili narodni poslanik i novinar Miroslav Lazanski, istoričar dr Srđa Trifković, istoričar prof. dr Aleksandar Rastović i diplomata Srećko Đukić, a teme su bile predstojeća vojna parada u Moskvi, poguban uticaj britanske antiruske političke histerije na Srbiju, ali je najveći šok izazvala tvrdnja Srđe Trifkovića da se boji da SAD sprema svetski krvavi džumbus, a da Hrvatska može, po njihovom nalogu, udariti na Republiku Srpsku!

Govoreći o predstojećoj vojnoj paradi u Moskvi povodom Dana pobede, narodni poslanik Miroslav Lazanski je rekao da se svakom vojnom paradom šalje i vojna i politička poruka.

– Svaka vojna parada je i vojna i politička poruka. Diplomate analiziraju sve goste, pa čak i njihove pozicije stajanja i sedenja. Posebno se posmatraju borbena vozila, rakete, avioni i tako dalje, da bi se napravila skica čime ruska armija raspolaže – rekao je Lazanski.

Govoreći o odnosima Srbije, Slovenije i Hrvatske sa Rusijom, Lazanski je podsetio na sprečavanje ulaska ruskog kapitala u našu zemlju od strane bivšeg režima (što nije bio slučaj u Hrvatskoj i Sloveniji, prema njegovim rečima), ali je skrenuo pažnju i na jednu vrlo interesantnu stvar, vezanu za odnos Rusije i Hrvatske.

– U najdesnijih novinama u Hrvatskoj nema napada na Rusku Federaciju, a kod nas ima novina koje idu direktno protiv Moskve, a mi nismo ni u EU, ni u NATO – kaže Lazanski.

Milomir Marić je dodao da „preko Hrvatske i Slovenije Rusi mogu da sarađuju sa EU, te da to te dve zemlje koriste“.

Da britanska rusofobija, koja postoji još od srednjeg veka, poslednjih nedelja i meseci kulminira, posebno imajući u vidu slučaj Skripalj, rekao je prof. dr Aleksandar Rastović.

On je podsetio na tvrdnju istoričara Milorada Ekmečića da je ta britanska rusofobija nestala samo za vreme I i IIsvetskog rata.

Međutim, najveći strah javnosti izazvalo je predviđanje Srđe Trifkovića da će centri moći u SAD, koji sprečavaju Trampove namere da popravi odnose sa Rusima, „krenuti u svetski krvavi džumbus“, jer se „nijedna imperija nije odrekla svoje vodeće uloge“!

Hrvatska bi u budućnosti, prema prof. Trifkoviću, bila udarna pesnica NATO i mogla bi udariti na Republiku Srpsku!

– Strahujem od novih katastrofa, ovaj scenario koji sam izneo nije fantastičan – rekao je istoričar.

I Miroslav Lazanski je potvrdio da je to moguće, ali da će tada Srbija morati da reaguje u slučaju krvoprolića. Lazanski je naveo i da Republika Srpska može proglasiti mobilizaciju, jer će sigurno moći da primeti grupisanje hrvatskih snaga.

Srđa Trifković se zabrinuo da bi se moglo desiti da Srbija ne reaguje i da će možda u ime evropskog puta pokazati uzdržanost i očekivanje da međunarodna zajednica reaguje, „kao što očekujemo da Brisel osudi ustaško i albansko divljanje, pa se to nikad neće desiti“.

Lazanski je tada dao nadu građanima Srbije, podsetivši da je sa našeg državnog vrha rečeno da „Srbija neće dozvoliti novi Bljesak i novu Oluju“.

U emisiji su se učesnici mnogo puta vraćali i na istorijske rasprave, što ipak nije tako loše, jer nema budućnosti bez poznavanja istorije.

Govorilo se o Titu, kralju Aleksandru, Jugoslaviji…

Zaključak je dao Milomir Marić, koji je rekao da je „sanjao da kao mladić uđe u EU, a neće ući ni kao penzioner“.

Pogledajte video:

Check Also

RUSKI ANALITIČAR: POSLEDNJI DANI EVROPE SU POČELI- OVO SU RAZLOZI I ČINJENICE..

Evgenij Satanovski je siguran da će evropske zemlje rasti i širiti sve vrste sujeverja, sekti, …