Home / TEMA DANA / SVI STREPE OD OD SLEDEĆEG KORAKA IRANA, KOJI BI ZA SVET MOGAO DA BUDE KATASTROFALAN

SVI STREPE OD OD SLEDEĆEG KORAKA IRANA, KOJI BI ZA SVET MOGAO DA BUDE KATASTROFALAN

Iran je nedeljama pretio, a pretnje su se u ponedeljak obistinile: ministar inostranih poslova Džavad Zarif najavio je da je Iran prvi put značajnije prekršio ograničenja nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, a koje se odnosi na zalihe uranijuma.

Problematično je svega nekoliko kilograma više uranijuma od nekoliko stotina kilograma, koliko je Iranu dozvoljeno prema sporazumu. Iran je napravio samo mali iskorak ka većih zalihama.

– Od njihovog sledećeg koraka zavisi da li će prekoračenje označiti propast sporazuma ili, odluku EU da je automatski povraćaj sankcija opravdan – kaže Dejvid Olbrajt, predsednik Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost i bivši inspektor za oružje UN.

Iako je predsednik Donald Tramp izašao iz nuklearnog sporazuma pre godinu dana, Iran i ostale strane u sporazumu uglavnom su poštovali uslove. Iranski lideri su, međutim, upozorili da nemaju razloga da ostanu, ako ne budu videli ekonomsku korist od sporazuma – za šta su male šanse, s obzirom da im SAD uporno uvodi nove sankcije, koje parališu zemlju.

Bela kuća je izdala saopštenje u kome navodi da je greška što je Iranu uopšte dozvoljeno da obogaćuje uranijum u skladu sa sporazumom.

– SAD i njeni saveznici nikada neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje – navodi se u saopštenju.

– Najveći mogući pritisci na iranski režim nastaviće se sve dok lideri ne promene kurs. Vlast mora da obustavi nuklearne ambicije.

Kršenje sporazuma je praktično beznačajno, jer ne skraćuje ozbiljno vreme, koje bi Iranu bilo potrebno da stigne do nuklearnog oružja, neki procenujuju da je to oko godinu dana. Iran je u prošlosti prekoračivao ograničenja sporazuma (centrifuge za obogaćivanje uranijuma i zalihe teške vode), ali ovo je prvi put da zemlja ponosno objavljuje kršenje sporazuma, mada je Zarif ukazao na mogućnost odustajanja, zavisno od ispunjenja obaveza Evropljana utvrđenih sporazumom, te porekao da Iran krši sporazum.

Prekoračenje ograničenja je, međutim, prst u oko Evrope, čije su diplomate nedeljama razbijale glavu kako bi utvrdile mehanizam za trgovinu sa Iranom, uprkos američkim sankcijama, te makar nagovestili Teheranu koristi obećane sporazumom. Nakon što su prošle nedelje konačno uspeli, Zarif im je rekao da to nije dovoljno.

– Iran veoma oprezno stvara uslove u kojima se situacija postepeno menja – kaže Olbrajt.

– Teško je, međutim, predvideti kada će se dogoditi prekretnica u Evropi, zato što definitivno ne žele da vraćaju sankcije. Boje se nepoznatog mnogo više nego SAD – dodaje on.

Iranski lideri su, kratkoročno gledano, možda u pravu. Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant napisao je na Tviteru da je “duboko zabrinut” zbog najave Irana, ali da Ujedinjeno Kraljevstvo “ostaje pri odluci da sporazum dovede do rezultata i iskoristi sva diplomatska sredstva kako bi smanjio zategnutost u regionu”.

Francuski predsednik Emanuel Makron, čija je zemlja potpisnica sporazuma, zajedno s Nemačkom, Velikom Britanijom, Rusijom i Kinom, rekao je novinarima prošlog vikenda da kršenje ograničenja zaliha ne znači automatsko kažnjavanje, jer sporazum obuhvata mehanizam za rešavanje sporova, koji može trajati više od mesec dana i tokom koga treba da se utvrdi da li je sporazum prekršen, što bi dovelo uvođenje dodatnih sankcija.

U međuvremenu, iranska privreda grca zbog jednostrane kampanje američkih sankcija i nastojanja te zemlje da potpuno onemogući izvoz nafte.

Iran se suočava sa opasnošću da evropske sile u određenom trenutku izgube strpljenje. Iran pokušava da izazove podele između SAD i njihovih evropskih saveznika, koji su se izjasnili protiv Trampovog povlačenja iz sporazuma. Međutim, novim provokacijama Iran bi mogao da natera Evropu da se priključi kampanji pritisaka Vašingtona i time zauvek okonča sporazum.

Tramp nije želeo jasno da kaže šta će SAD uraditi u tom slučaju:

– Videćete – rekao je novinarima prošlog vikenda.

Ranije je izjavio da Iran ne sme da ima nuklearno oružje i da je njegova administracija definisala niz različitih crvenih linija za vojnu akciju, uključujući i “bilo kakav napad Irana na bilo šta američko”.

Pre izjave Irana, Tramp je takođe izrazio uverenje da Iran već krši sporazum – što nagoveštava da je barem donekle spreman da živi sa takvim kršenjima bez vojnog odgovora.

Check Also

UDARNO! BUJANOVAC PRIPOJEN ZAJEDNICI ALBANSKIH OPŠTINA- EVO ŠTA SE KRIJE..!

Pristupanje opštine Bujanovac regionalnoj Zajednici albanskih opština koja okuplja sve veće gradove u okolnim državama …