Home / TEMA DANA / UDARNA VEST-POTVRĐENO: AMERIKA POSTAVLJA U EVROPI NUKLEARNO ORUŽJE USMERENO KA RUSIJI
web-tribune.com

UDARNA VEST-POTVRĐENO: AMERIKA POSTAVLJA U EVROPI NUKLEARNO ORUŽJE USMERENO KA RUSIJI

Sjedinjene Države planiraju da u prvoj polovini 2020. godine u Evropi počnu da primenjuju modifikovano nuklearno oružje, izjavio je Anatoli Sidorov UNTSC šef Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti.

“Američke namere,  da dodatno pogoršaju međunarodnu situaciju, ogledaju se u njenom naprednom programu masovne proizvodnje nuklearnog naoružanja, odobrenim krajem 2018. godine”, rekao je Sidorov na konferenciji za novinare.

On je dodao da se početak “raspoređivanja tog oružja na belgijskoj, holandskoj, nemačkoj, italijanskoj i turskoj vazdušnoj bazi, gde se skladišti oko 200 bombi iz prethodne generacije, očekuje u prvoj polovini 2020.”

“Istovremeno, priprema američkih vojnih stručnjaka iz tih zemalja za upotrebu nuklearne municije predstavlja direktno kršenje Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja”, naglasio je.

Ranije, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva zabrinuta zbog toga kako Sjedinjene Države ispunjavaju svoje obaveze iz Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja.

Lavrov je podsetio da sporazum zabranjuje nuklearne sile da dele tehnologije za korišćenje nuklearnog oružja sa drugim zemljama.

Ugovor o neširenju nuklearnog oružja stupio je na snagu 1970. godine, a njegovo važenje je produženo 1995. godine.

Sporazum, koji se smatra osnovnim stubom za postizanje nuklearnog razoružanja, osmišljen je tako da spreči širenje nuklearnog oružja, promoviše nuklearno razoružavanje i promoviše saradnju za mirnu upotrebu atomske energije.

Međutim, s obzirom na to da SAD pokušavaju da pooštre ekonomsku i vojnu omču oko vrata Rusije, nema sumnje da je raspoređivanje nuklearnog oružja u Evropi usmereno na zastrašivanje Moskve i pokušaj da se potisne njena nezavisna spoljna politika koja je suprotna hegemonističkim nacrtima Vašingtona širom sveta.

Malo je verovatno da će raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Evropi biti dovoljno za zastrašivanje Moskve i njeno napuštanje nezavisne spoljne politike. Ostaje da se vidi kako će Moskva reagovati na ovu agresiju.

Webtribune.rs

Check Also

HITNO SE OGLASIO DODIK: UKOLIKO NAS OVDE SLOME I PATOSIRAJU, REPUBLIKA SRPSKA NEMA BUDUĆNOSTI!

Izlazak iz krize u BiH nastale zbog nametanja odluke doskorašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina …